familia

familia

Tuesday, March 16, 2010

lupa nak bgtau...

salam anak2 mama..

Ari ni ari pertama mama keje dlm mggu ni..semalam cuti sebab nak uruskan pasal loan rumah..harap2 seme ok la..mintak2 lulus la loan tu kan..leh ler kite dok umah besar sikit..hehehe..tp boleh ke mama manage nanti?umah kite sekarang ni pun dah tak mcm umah dah..bersepah2 dgn barang2 anak2 mama n papa sekali...huhuhu..

semalam ade kawan mama cal..die ni boleh dikatakan peminat setia jugak la blog kite ni..hehehe..ade peminat rupenye..die ade tanye mama..dlm banyak2 tempat kat dunia ni..kenapa mama pilih nak gi Melbourne n Tokyo?kenapa tak ke Saigon ke..Turkey ke..Beijing ke..wlpun Beijing tu ade dlm wishlist mama..tp tak brapa suke..kirenye smpi majuk2 la ngan papa sbb 2 tempat ni..hehehe..kirenye aunty ni bc la entry mama yg sebelum ni..hehehe..

Dan..jawapannye ialah..:

1. Melbourne: kenapa Melbourne?kenapa tak Gold Coast?kat situ kan lagi happening..hehehe..sbnarnye mama pun tak tau kenapa mama obses sgt ngan Melbourne ni..dr dulu lagi..biar la org lain dok sibuk citer pasal Sidney ke..Gold Coast ke..pasal Paris ke segala macam tempat lagi la..tp hati mama tetap pada Melbourne ni..ade keistimewaan ke Melbourne ni?..hehehe..ade la kot kan..klu takde..takkan mama obses sgt..citernye mcm ni..ni kisah masa mama darjah 6..klu tak silap la....mama lupe..ade la sorang anak cikgu mama (cikgu ni kawan Nekma..sekarang dah dah uzur sgt dah..yela..mama kecik lagi masa tu anak die dah kat sana kan..)anak die masa tu sedang study kat sana la..masa tu mama tgh bak amik UPSR..kebetulan pulak anak cikgu ni tgh cuti n takde ape nak buat..so Nekma pun antar la mama tuition ngan die..mama suke tgk die..dahla cantik..pandai lak tu..kirenye masa tu mmg mama minat n teruja giler la ngan die..hehehe..kirenye mmg idola mama la..yang paling mama suke tgk penampilan die..sempoi je..ngan jeans n shirt n rambut die..mama mase tu sebolehnyenak tiru segalanye dr die..hehehe..masa tu mama belum bertudung lagi..hehehe..

tu la citer nye..dr situ la mama tanamkan angan2 mat jenin mama ni nak belajar kat obesi..tak kire la kat mana..janji obesi la..taksub sgt ngan obesi nih..huhuhu..Alhamdullillah..masa UPSR mama dapat 5A n mama terima hadiah dr kakak ni..terujanye mama..hepi tak terkata la kirenye. Angan2 mama tak abis smpi situ je..mama terus bawak smpi la ke sekolah menengah..smpi mama doa bg la peluang pd mama untuk study kat sana wlpun sehari..ade ke?klu sehari tu makna fail atau mmg tak layak la kan..hehehe..tp Allah tu maha kaya..Die makbulkan jugak doa mama ke Jordan walaupun tu mmg lgsung tak masuk dalam senarai mama..Allah maha mengetahui kan..nasib baik ke Jordan...klu ke UK ke kemana2 la..jadi ape la agaknye mama ni kan..mama ni bukannye alim sgt..ntah2 sekarang tudung pun ntah kemana..huhu..

tu la minat nak ke Melbourne tu datang beside ramai jugak kawan2 mama sekarang tengah smbg study kat sana antaranye aunty lina (yg kite tumpang kete die ms mama keje UKM dulu tu..ms tu mama bawak anak2 mama dlm perut mama..n jgk yg temankan mama masa papa takde, yg tolong carikan buah atau kurma bile anak2 mama dlm perut buat hal..hehehe n jugak yg paling berharga yg tolong mama buat research hingga mama leh kerja kat Merdeka Center n Kolej Putra..)..so kirenye klu gi Melbourne..agak jimatla dr segi kos tmpt tinggal..(amik kesempatan)..selain itu, ade jugak kekawan papa yg keje kat sana..so mudah la kan..tu sebab kenapa mama pilih Melbourne n bukan Gold Coast n jugak bukan Adelaide..(to Mak Ude..bkn toksir gi Adelaide..Melbourne pun tokleh gi lagi nih..huhuhu)..

2. Tokyo, Japan : Kenapa Tokyo ye..kenapa tak Bejing ke..Korea ke..Hong Kong ke..senang citer kat negara2 yg ade orang mata sepet la..hehehe..jawapannye ialah..mama nak tgk hebat mana la yg org2 dok gembar gembur kan pasal Jepun nih..hebat sangat ke sampai ade org2 kite yang taknak balik menabur bakti pada tanahair tercinta..nak keje kat sana n ade jugak yg dah tukar pun jd warganegara sana.hehehe..bunyinye agak emosional kan..tu la nak tgk kehebatan negara matahari terbit ni..(mama sbnrnye lgsung tk gemar ngan Jopun nih..pantang la kire nye..nak sebut Jopun pun mama meluat..hehehe..sebabnye..Jopun ni pernah jajah kite..datang sini pun kene ikut cara die..kite nak gi sana kene belajar bahasa die..die datang sini pun kite jgk yg kene belajar bhs die..tu la bile Angah Adah nak smbg belajar kat Okayama dulu, mama adalah antara manusia yg tidak berapa menyokong..huhuhu..ade ke..?ish..ape la mama ni kan..)tp ade byk yg bagus sebenarnye ttg jepun ni..dr segi kuat keje n disiplin mmg mama tabik la..kite mmg kalah terukla..hehehe..ish..melalut dah..

Ok..berbalik pada citer mama td..tu la sebabnye..tp rs tak puas ati tu lama2 hilang dalam diri mama bile mama jumpa papa..hehehe..sbb dulu kan papa pernah apply kat ke Jepun ni..tp rezeki papa takde kat situ sbb masa papa apply tu zaman ekonomi kite meleset disamping result n cos yg papa nak amik tak berapa nak relevan di Jepun..papa pun salah seorang yg agak obses ngan JEPUN ni..siap amik bahasa Jepun lagi masa kat UKM..mama tak..mama amik Mandarin sbb tak suke JEPUN..kirenye cinta punya pasal la..hahaha.. n lagi satu, bile mama tengok citer EMBUN..ala..yg Aqasha berlakon ngan Umi Aida tu..kan baik tu..hensem pun ye..maknenye bukan la seme si sepet tu jahat..hahaha..pelikkan..

Hehe..yg sebenarnye..kenapa mama pilih Tokyo..sebab kat sana pun ade kawan papa..kirenye lebih kurang cam Melbourne la alasan mama tu..nak amik kesempatan untuk stay je..hahaha..jimat kos sikit la kan..tp sebenarnye klu pergi pun memang mama n papa akan amik pakej...lg senang..cuma sekarang masih belum sampai seru lagi nak kemana2 sbb papa fokus nak Umrah dulu...hhmmm...

Ok..tu la ye wahai kawan2 mama n pada aunty Yan yang bertanye mama..tu la jawapannye..hehehe..sebenarnye kan k.yan..seme2 tempat yg ade dalam wishlist emi tu..seme tempat yg ade kawan pokyie termasukla Medan tu..cuma bezanye Medan jjjaaaauuhhh lebih murah la..hehehe..(amik kesempatan lagi..)..cuma mama dok pikir2..asyik kawan2 papa je yg kene antar bertugas kat obesi..papa bile pulak..mama dah sabar ni nak amik cuti tanpa gaji..huhuhu...tp kan papa..kalau setakat obesi kat sebelah sungai Golok tu..takpe la..terima kasih aje la..TAPI..kalau Melbourne, Sweden, Tokyo..wajib..bawak mama..tanpa gaji pun takpe..hehehe..

obses lagi..alahai mama..ape la yg best sgt kat obesi tu..kat mesia ni macam2 ade..nak makanan Mexico, gi Pizza, nak sushi..gi sushi King..kat tesco pun ade..haha..nak syawarma..kat Jelatik tuh melambak kedai arab..ala..kat bawah umah kite pun ade..'ammu' arab tu pun selalu bg Maqlubah kat kite..cam tu gak ngan barang2..nak ape..cakap je..nak europe cotton, kat pasar tani umah kite ade..nak telekong Indon kt jalan tar ade, nk china silk, kat tesco pun ade nak ape lagi..barang2 arab? kat kedai uncle Hassan je..oh ya..nak cotton Japan..yang ni kat Jalan Tar ade ke tak eak...hahaha..

Akhir kata..Malaysia mmg best la..mmg superb la..kata la nak kata ape pun..yg penting kat seme2 negara tu ade ke jual BUDU..?huhuhu...

okla anak2 mama..wlpun mama rs cam entry kali ni merapu n ntah pape..sebenarnye saje nak pujuk ati sendiri yg thn ni mmg kite takkan ke Melbourne mahupun Tokyo..huhuhu..tp papepun doa la k..klu tak gi sndiri pun, jabatan yg antar..wat pemantauan..hahaha..koya lagi..

Okla..mama ade keje nak wat..makin lama, makin banyak melalut..sayang anak2 mama n luv papa..anyway tq sbb paham n sabar layan karenah n muncung mama..hehehe..br lps gaduh smlm..ari ni pujuk mama, blanje lunch td..tq..

n client mama dah mai dah...bubye..
sobba alaika...3..lupe dah..hahaha..

3 comments:

anak-anak

anak-anak