familia

familia

Wednesday, November 24, 2010

Dah dua rupenye


Salam anak2 mama...

Mesti ade di kalangan peminat blog kite ni (ade ke peminat..?hehehe) tertanya-tanya kan nape la dah lame mama tak update blog..jawapan nye senang je..sbb mama malas sesangat nak update walaupun dalam kepala teerlllaaalllluuu la banyak perkara yg nak di share n yg kedua nye adalah kekangan masa..masa 24 jam mcm tak berapa nak cukup untuk mama..huhu..cuma ari ntah kenapa tetiba walaupn skrang mama kat ofis n ade beberapa tugasan sedang menanti,tetiba je mama rs nak menulis pulak..tu la orang kate kan, nak menulis ni kene tggu ade mood..so skrang tgh ade mood la kot mama nih..hehehe

Ari ni mama cuma nak warm up smula je skill mama,nak tgk kepantasan menaip mama n huruf2 kat pc mama ni masih berada di kedudukan yg sama atau dah berubah..hehehe..bukan ape, sbb dah lama sgt rsnye mama tak menaip panjang lebar nih, selalu setakat wat surat je yg kebanyakan mama copy paste je..hehehe,nak2 pulak sejak mama ade BB ni..makin jarangla mama mengadap PC (nak bgtau yg mama dah ade BB..hahaha...)..hhmm..ari ni cuma nak share ttg ape yg berlaku sepanjang 2 bulan mama tak bersiaran nih..mama wat dlm format 1,2,3 lah k..senang nak baca..hehehe..

antara perkara yg menarik:

1. Raya haji-raya haji tahun ni mama balik sambut kat kg, wlupun peringkat permulaannye mama rs cam tak nak balik sbb cuti sikit n sebenarnye sayang nak amik cuti (nak simpan utk gi jejalan), tp disebabkan seminggu sebelum tu anak2 mama yg comel n nakal ni nak ikut Nekma balik kg, so mama terpaksa la jugak balik kg, sbb terlalu terindukan anak2 mama nih..wlu camane jam skali pun mama redah jgk n hasilnye mama smpi umah kul 1 tghari di 10 Zulhijjah..hehehe..n mama pakai baju raye kul 4 petang..boleh?tp tak kisah la kan..better than never kan. Bila dah namenye hari raye, kehidupan mama agak bz la jugak, kite beraya umah Nekma dulu n emudian barula ke rumah nenek. Di rumah nenek ade la ramai kawan sbb anak2 baba (ayoh Im) dok umah nenek sementara Baba ke Mekah, suka la anak2 mama smpi taknak balik ke rumah nekma smula..kat umah nenek [un cam biase la banyakla undangan utk tambahkan berat badan..hehehe..tp mama still maintain tau..still in 's' size ok..hehehe

2. Mama dapat anak sedara baru in my side-pd 8 nov 2010, mama dapat anak sedara pertama di sebelah mama, sblm ni sblh papa n dengan itu gelaran mama not just mamaemi but also mamalong wlupun mama lebih glamer dgn pggilan mamaemi..hehehe..anak papangoh ni pun ppuan n comel cam adik kecik2 dulu..nasib baik banyak ikut muka mamangoh..hehehe..namanye Suffi Nur Ezalis Ain Elisya binti Edzuan, panjang kan n pggl nye fifi..hehehe...mama tersangat la suka lenoh2 lagi nekma yg mmg selalu teringinkan anak ppuan, tp ade sorang anak mama yg terlalu la jelesnye bile tahu papangoh dapat baby girl,jeles taku si fifi rampas takhtanye..hehehe..takdenye la dek..adik tetap jd princess la..n baby fifi akan jd snow white..leh gitu? n abg tetap maintan sbb abg mmg suke girl..comel katenye..hehehe..adik merajuk panjang malam tu siap kate mama n nekma dah tak sayang die,seme orang sayang baby papangoh..geram tau adik..gelak2 je mcmla baby papangoh tu dah boleh bercakap..(protes)..adik tetap princess mama n papa..jgn camtu k..kami tetap sayang adik..sbnrnye adik bukan saje jeles kat baby papangoh tapi jugak baby neesha n baby ain sbb adik penah kate.."nenek tu dah jadi nenek neesya dah.."sedihnye anak mama..nenek, nekma, tokbah n atuk sayang adik la..seme2 kan cucu diorang..yg paling penting..adik tetap princess, tetap yg pppaaaallliiinnnggg comel di hati mama n papa..jgn cedih2 k..nanti kite beli aksesori baby neny adik,mama dah usha dah, dah tgk dah baju, kasut siap ade pampers n bantal lagi utk baby neny adik..nanti kite beli k..bila mama ade 'lebih' duit..hehehe..utk abg pun same..wlupun abg tak jeles tp mama tetap jugak nak bgtau yg abg tetap hero n yg pppaaaallllllliiinnnggg hensem dalam hati mama n papa..kereta 'flash n dash'abg pun mama dah tgk termasuk la PSP yg abg mintak tu..tp abg pandai ke main PSP? PS2 pun mama tgk terkial2 lagi..hehehe..yg paling penting mama sssaaayyyyaaannnng anak2 mama...

Layanla pic2 Suffi Nur Ezalis Ain Elisya binti Edzuan








3. Perginya seorang 'bapa'- pada 9 Nov 2010..tokteh (ayahTeh) mama telah dijemput Penciptanya..sedih takleh nak kate la..wlupu tokteh tu dah lama sakit, tp kehilangan die tetap mama rase sbb die yg paling rapat ngan tokbah n die jg yang banyak tolong kite..mama ingat lagi ms kenduri mama kawin dulu..Arwah tokteh berminggu2 berkemas umah nekma n jadi orang kuat utk kenduri mama tu..ms mama kawin mama tgk mata tokteh berair n lepas tu mama nampak tokbah gi cakap2 ngan tokteh..bile skrang mama tanye tokbah kenapa tokbah gi cakap2 ngan tokteh lepas mama abis akad nikah, tokbah kate sbb tokteh je yg paham perasaan tokbah masa tu..betapa berat hati seorang bapa utk melepaskan anak ppuannye pergi begitu jgk la berat hati tokbah n tokteh utk melepaskan mama..rupenye tokbah selalu mengadu ngan tokteh sbb dia rs berat nak lepaskan mama pd papa..maklumla..mama kan sorg je ppuan, dahtu manje la tu, dahla manje ngade2 lagi..yg paling penting mama comel..hahaha...(smpt lagi nak perasan tu)..papepun kenangan ngan arwah Tokteh begitu segar dalam ingatan mama..sbb mama membesar di depan tokteh..huhuhu...(jgn kuar airmata..malu klu org nampak..hakikatnye dah kuar pun..)

4. Dapat BB dr papa-hehehe..ni citer agak lapuk sikit..tp nak jugak citer..mama dapat hadiah BB dari papa..bile mama tanye kenapa papa bg?ni bkn besday, bkn jgk anivesari..cam biase jawapan papa..'reward tolong jg abe n anak2'..anyway tq n luv u papa..n smpt papa kate 'lehla FB kat mane2 kan..FB di hujung jari'..hehehe..n thanks again papa sbb papa ssspppooorrrtttiiiinnnngggg la sangat2..

5. Perniagaan-mama nak share jgk yg sekarang ni papa dah start wat bisnes baru..papa jual ori perfume n ade gerai kat uptown kajang..mama kekadang je jd tukang promote n setakat ni mama masih belum amik/curi/minta perfume papa tu..terer kan mama..setakat ni masih kuat iman la..hehehe..tp sian jgk papa sbb balik keje kene gi gerai wlupun ade kwn papa yg tolong papa utk jual..klu ade follower mama/peminat blog ni nak beli..leh la..bgtau je k..mama pun ade publish kat fb n blog, tp seme masih under construction sbb ms tak brapa nak cukup..mgkin kene amik cuti 2 3 ari utk siapkan..yg tu mgkin mama kene mintak upah lebih la dr papa kot..hahaha...



Ni la rupabentuk gerai ENAZ ORI PERFUME yg bertempat di Uptown Jalan Reko, Kajang n of course mama la 'Duta' nye..muahahahaha...

Mama rase tu je la kot yg best2 mama nak kongsi selain dari hobi baru mama iaitu bc blog kawan2/bukan kawan2 terutama blog student2..best bc sbb terkenang zaman mama study dulu..antara blog yg mama suke baca tentula blog Mak Ude n d Gang..ade sorang kawan Mak Ude-blog die mama suke bc..nama kawan Mak Ude tu Ila (klu tak silap)..hehehe...

okla anak2 mama..mama nak smbung wat keje..nanti mama kumpul mood dulu n mama tulis lagi k..

babai n luv anak2 mama n luv u papa..

Monday, September 13, 2010

Syawal Datang Lagi..

Salam anak2 mama..

Syawal datang lagi..kejap je kan..rsnye baru je puase,tetiba dah raya,ms mama tulis blog ni pun dah raya keempat n mama dah start keje dah..huhuhu...

Sementara tunggu client2 datang kat ofis ni (mama takde appointment ari ni), mama amik peluang utk update blog sementelah pulak lappy kesayangan mama tertinggal,so takleh nak berfesbuking..huhu..

Entry laki ni mama nak citer pasal kemeriahan raye la..hehe..kita balik kg ari tu memang awal drpd yg lain sebab mama n papa thn ni mmg giliran bercuti sblm raya,so 1 Sept mama dah mula cuti n bertolak balik ke kg pada 3hb sbb 2 hb tu mama n papa amik kesempatan utk shopping sikit2 baju2 abg n adik..pada awalnye mmg mama tekadkan dlm hat utk tidaklah bershopping sakan memandangkan masih ade baju2 anak2 mama yg belum dipakai, tapi kan bile dah masuk Sogo tu..tgk pulak ade 50-70% diskaun...hasilnye almost RM 2k mama n papa laburkan pd Sogo.huhuhu...mama n papa bertolak ke Sogo seawal kul 9.00 pgi sbb nak elak jem,wlpun ms tu ari keje tp KL tetap akan jem..nasib baik mama awal..kul 3.00 ptg mama n papa dah bertolak balik yg mana masa tu KL mmg jem giler..hehehe...byk barang yg dibeli termasukla baju McQueen(kete merah dlm citer cars) kegilaan abg,sluar Ben 10,baju barbie n sluar power puff girl kegemaran adik,utk mama pulak bag n beberapa pasang kasut sembonia n carlo rino yg mana pd masa tu ade giler2 punye sale..mase ni lah nak beli kan..hehehe..utk papa lak,papa cume beli sehelai t-shirt Snail..alahai papa..beli je la ape yg papa nak..tp papa kate,takyah la..raye thn ni kite ry 2 ari je kat kg,tak sempat nak pakai pun..hehehe...ms kat Sogo tu jugak mama amik kesempatan utk belikan papa hadiah besday..kali ni mama suh papa sendiri yg pilih..tak kisah brapa harga mama bayar sbb spt yg anak2 mama tahu,mama jarang belikan ape2 utk papa..

Kali ni papa ikut cakap mama,sbb mama cam merayu2 spy bg peluang mama belikan papa hadiah..hehehe(siap kene merayu sbb as usual papa akan kate takyah la..). Papa akhirnye memilih utk membeli jam (jam lagi..) idaman papa,yg mane jam ni adlh jam automatik..hargenye..adeh.. dekat separuh gj mama..huhuhu..tp takpe,utk kebehagiaan papa,mama sanggup..lgpun bkn selalu kan..dlm 7 thn kawin ni br kali pertama mama beikan utk papa hadiah semahal ni..selalunye dlm rm 2-3 ratus je..(kedekut)..hehehe..

Entry kali ni jgk mama nak citer ttg sambutan besday n aniversary mama n papa yg mane sambutan kali ni mmg tidak dibuat sbb ms ni kite semua kat kg..mama wish je papa n hadiah papa pun,papa dah pakai dah..hehehe..

Raye thn ni,kite sambut dgn meriah jugak sbb seme pakcik2 n makcik2 mama balik..so riuh rendah lah umah Tokmok (nenek mama)..bykla pic2 yg smpt disnap kebetulan pulak papa br beli kamera Dslr yg baru..hehehe...nanti mama upload sbb seme pic2 raye tu belum diupload,raye ni jugak meriah sbb kat umah nenek ade sambutan rumah terbuka n meraikan besday baby Neesya..best memang best tapi aaaammmmmaaat la penatnye..mama melelapkan mata seawal 12 tgh malam yg mane ms tu mama masih dgr suare baby neesya n babay ain bermain2 kat ruang tamu umah nenek,papa n adik beradiknye tgh bergelak2 tgk pic2 yg di snap..papa sempat cakap pd mama, 'mi..jom la kuar..tgk gambar..'..yg mama ingat,mama jawab ok.kejap..pastu tetiba je mama rase mama terdengar azan subuh..rupenye mama tertido smbil kate 'kejap' tyu..hehehe..papepun kredit to Mamaoya sbb bertungkus lumus membuat persiapan utk ari raye yg meriah tu..mama tolong sikit2 je..sampai umah nenek pun seme dah siap..(adeh..malunye..)..cuma malam tu mama tolong kemaskan ape yang patut termasukla menghabiskan sisa makanan..huhuhu..mama rs berat dah naik balik ni..huhuhu..

Okla anak2 mama..mama rs dah sgt penat nih,smlm smpi Kl kul 12 mlm,ari ni mama terbabas tido,hasilnye punch kad mama merah ari ni sbb punch kul 9.00..huhu..

papepun, mama rs hepi..n sedkit sedih sbb tgglkan anak2 mama kat kg,sbb skul anak2 mama masih bercuti..mggu dpn mama balik amik ea..huhuhu...

babai anak2 mama, luv u n papa too....

Monday, August 30, 2010

Hari ke 20

salam anak2 mama..

Sedar tak sedar kan ari ni dah yg ke 20 kite seme puase..mama rs sayu je hati bile Ramadhan nak berakhir nih..mcm tak puas lagi nak puase n buat ibadah2 yg lainnye, bukan tak teruja nak sambut raya,tp sayang nak tinggalkan Ramadhan sbb bulan ni buat mama rs tenang,rs insaf, rs syukur dgn nimat kurniaan Allah n mcm2 lagi la wlpun mama sgt2 la penat dgn aktiviti harian mama,tp tetap buat mama rs sedih nak tinggalkan Ramadhan,mama harap sesangatla ape yg mama amalkan sepanjang Ramadhan ni dpt mama kekalkan smpi ke bulan2 seterusnya.Dalam bulan ni jugakla mama try buat solat Dhuha setiap pagi,Alhamdulillah..wlpun tak penuh,tp ade le perkembangan..hehehe..

Satu lagi sbb kenapa mama rs sayang nk tinggal Ramadhan ni,mama rs jiwa mama lebih terdidik,nak termengumpat sikit,teringat puase,nak buat jahat sikit teringat puase,nak termarah papa sikit, teringat puase..hehehe..
N papa pun lebih bertimbangrasa,(sblm ni pun mmg bertimbangrasa)malahan dlm bulan ni papa sssaaannngggaaaatttla baiknye..sssaaayyyaaannng papa sangat2..hehehe. Oh ya,bulan ni jgkla besday papa..ape nak bg kat papa ni ea..adeh..mama tak buat sebarang preparation lg nih..blanje papa makan je la tak?pastu belikan papa perfume ke,jam ke..hehehe (wlupun biasenye papa tak nak,katenye simpan je la duit mama tu,mama tolong jaga anak2 papa tu kire hadiah la tu,layan papa tu pun hadiah jgk)..hehehe..baik papa kan..best sgt dpt jd wife papa wlupun ade gak kekadang kene marah ngan papa..hehehe..yg penting papa memang best la..(sbb papa tau,mama beli hadiah utk papa,last2 mintak duit papa gak..baik papa beli sendiri)..

Ari ni mama rs boring sikit dok kat ofis ni,client sepatutnye datang, tak datang pulak..jgn diorang datang mase mama tak free nanti sudah..mase tu konfom mama malas nak layan dah..hehehe..lg dua ari kite seme nak balik kg..bestnye..tak sabar dah rsnye..bukan sbb nak balik,tp sbb nak cuti..bestnye n mama ingat nak shopping brg2 raya kat kg je..kat kl ni sesak la..pening kepala mama..smlm pun mama sempat masuk Poney je kat Alamanda utk beli baju abg n adik..tp takde yg berkenan, pastu mama masuk ke Hush Puppies..bkn bj anak2 mama yg dpt,tp baju mama lak..hehehe..last2 baju raya anak2 mama tak dapat,yg dapat toys..huhuhu..(hampir RM 300 kopak duit papa utk toys adik n abg..padan muke papa,sape soh masuk toy city tu..hehehe)..

Okla anak2 mama..mama ngantukla,nak tido jap kat ofis ni..nanti mama upload pic yg amik smlm..(rsenye dah 3-4 entry dok janji nak upload pictp tak jugak upload..hehehe)..

okla,sayang anak2 mama n luv papa..babai..

Wednesday, August 25, 2010

Dah 15 Ramadhan




Salam anak2 mama..

Mama rase dah hampir sebulan mama tak jengok pun blog kite ni..ntahla,2 3 menjak ni kehidupan mama memang boleh dikatogerikan dalam keadaan yang agak bz la,boleh dikatakan masa mama berada di ofis terasa amat singkat lantaran banyak tugasan yg perlu mama uruskan,tu yang kadang2 mama rase malas nak gi keje tu..hehehe..

Dalam tempoh sebulan ni mmg terlalu banyak criter yg mama nak kongsi dgn anak2 mama,tp nak tulis blog ni utk ari ni pun mama rs tak larat..so mama citer apa yg sempat je la k..hehehe..

Yg pertama, mama ingat..mama tak pasti samada mama dah citer atau tak yg kite jalan2 makan angin kat Medan, klu belum citer mama citer k..pada 24 jun lps,papa dgn murah hatinye telah membawa kite satu femeli ke Medan yg pembiayaan sepenuhnya di tanggung oleh papa..hehehe..bermula dr tiket flight,travel agent punya kos, makan2 kat sana sehinggalah beli2 barang kat sana n mama tak kuar pun, nak kata satu sen tak kuar tu tipu la..tp lebih kurang camtu la,sbb beli air mineral sebotol pun guna duit papa..hehehe...kedukut kan mama ni..apa da mama..hehehe..n mmg mama nak ucap bebanyak sesangat time kasih kat papa sbb sudi la kirenye bw kite seme ke medan..kat medan tu banyak la tempat yg kite gi melawat,antaranya Danau Toba la..pertama kali sampai sana, mama terpegun tgk tasik n bukit bukau yang amat cantik skali..indah sungguh ciptaan Allah tu kan..mcm adik kata, "mama,bukit dia mcm bukit tempat snow white duduku kan.."hehehe..mcm tu la lbh kurang mama nak citer ttg betapa indahnya bukit bukau kat sana..wlu pun camtu,klu diberi pilihan untuk pegi lg skali mama rasa dah tak nak..sbb nak sampai ke sana amatlah meletihkan,wlupun perjalanan hanya memakan masa lbh kurg 5-6 jam..tp dgn keadaan jalan yg bengkang bengkok,berbatu2 (mcm naik kuda) cukup2 membuatkan mama rs perit..huhuhu...tp overall duk kat Medan mmg best giler selain pakaian kat sana murah2 jgk (ade yg kat masjid india lg murah),selain tu cuaca kat Medan agak dingin berbanding Mesia,klu ikutkan Medan tu mcm tanah tinggi jgkla..















Ok..tu citer pasal medan..ni citer pasal Ramadhan pulak,ramadhan kali ni mama rase lebih bermakna sebab anak2 mama pun makin faham tentang ramadhan terutamanya abg..semangat nak puase n solat terawih..hehehe..n thn ni jgk la,dah 3 ari abg n adik dpt puase penuh,okla tu kan..wlpun org lain dah 15 ari puase..hehehe..n sepanjang puase 15 ari ni seingat mama n 2 kali kite x g terawih..tu pun sbb anak2 mama byk homework kene buat kan..n mama sgt bangga ngan abg sbb abg berjaya solat penuh terawih lapan rakaat..syabas bang..adik pun same,wlupun tak penuh tp adik solat jgk Isyak n Witir kan..kire ok la ade pembukaan n ade penutp wlpun lompong kat tengah..huhu..

Dalam bulan Ramadhan ni jugak mama amik kesempatan utk buat ibadat sebanyak mungkin,wlupun at ofis tu byk sgt keje tp ade la mase utk ngaji,lgpun kat pfis mama ade buat tadarus quran setiap pagi..best..mama rs nak minta bos mama teruskan tadarus tu..sekurang2 setahun dpt 2-3 kali khatam ok la kan..Ramadhan kali ni pun mama n papa sambut dlm keadaan yg amat sederhana,dahjarang gi bazar ramdhan sbb papa dah tak nak mkn mkanan dr bazar..dah serik dah sbb ari ke 6 puase mama n papa terpaksa MC kes makan mknan dr bazar,nasib baik anak2 mama tak makan..so mama masakla ape yg patut..nasib baik papa tak cerewet..die makan je apeyg mama masak..hehehe..

Bagi persiapan raya lak,mama buat seringkas mgkin..Nekma je yg tolong belikan baju raya utk kite..bajumelayu n baju kurung..yg lain2 nanti la mama n papa akan gi beli..tak kisah la kan sbb abg n adik ni tak raya pun mcm raya kan..baju yg mama beli ms midyear sale tu pun belum sempat pakai lagi..tu belum masuk yg mama beli online lgi..so mama tak la brapa teruja sgt utk shopping raya thn ni..hehehe..


ok la anak2 mama..mama penat n nak tido dulu..n lupe nak bgtau..ari ni mama dikunjungi uncle dee..die bw kan mama cotton jepun,thanks dee..ntah bile la nak jahit ni..cotton yg ari tu blm terjahit oleh tukang jahit lagi..hehehe..n td abg tgk kain yg yg uncle dee bwk tu,abg tanye mama..ni mama beli bile lak,mama kata ni uncle dee yg bagi..abg kediannye ala2 terkejut n malu2 n kata..'uncle dee ade ke mama?dah balik ke mama?bile die nak dtg umah kite ajar abg mama?'..hehehe..minat betul abg n uncle dee ni ye..sbb abg suke Jepun kan..tp bang..uncle dee tu bkn Jepun tau...die melayu asli cam kite ni ha..hahaha..

okla..nanti mama upload pic yg kite gi Medan tu..buat mase sekarang mama penat sgt n tak larat n nak tido..nanti nak masak utk sahur lak..babai anak2 mama..

Luv u anak2 mama n papa..thanks pd kenangan n kebahagiaan..

Sunday, July 4, 2010

Dah bersawang rupenye..

salam anak-anak mama..

HHmmm...rsnye dah lebih 3 bulan mama tak jengok blog kite ni..hampir lupe yg kite ni ade blog.hehehe..kali tgk, dah bersawang da..huhuhu..
sebab-sebab kenapa mama dah lama tak update blog ialah:

1. Bz sesangat2..terlalu banyak kes smpi kekadang tak rs pun dah satu hari kat opis..bila balik umah,tumpuan pada papa n anak2 mama pulk..hehhe

2. Takde mood n idea nak tulis..banyak perkara yg nak dikongsi sbnrnye tp..takpe la biar segala memori indah n sukaduka tu tersmat kemas dlm jiwa n sanubari mama..

3. Malas..hehehe

ok la..sepanjang 3 bulan tak tulis ni,mg banyk perkara pahit manis yg berlaku dlm kehidupan mama..mama senaraikan yg manis dlu la ea..

Yang manis:

1. Antara yg baik n manis adlh tahun ni mama dianuerahkan dgn Anugerah Perkhidmatan Cemerlang..Alhamdulillah..ni seme berkat doa anak2 mama n mereka2 yg mengasihi
mama...

2. Mama diberi peluang untuk bg ceramah perkahwinan pd Dr. Syeikh Muszafar..kenangan ni paling manis rsenye..bukan senang nak jumpa nan angkasawan negara nih..bukan setakat jumpa..gi umah die lagi..siap lunch n solat n masuk bilik die lg..hehehe..best..Dr. pun seorang yg sgt sempoi n peramah serta baik la..

3. mama diundang olek Radio KL (KLFM) utk satu slot agama..best jgk la wlpun mama rs cam terketar2ms jawab tu..maklumla pertama kali masuk konti n jwb soalan direct lak tu..tak sempat nak pk..biasenye mama jwb soalan ade org kat depan..ni jwb soalan ade DJ je kat depan, lak tu pk yg jawapan tu akan didgr oleh ramai org..mula2 mama rs cuakla..lame2 best pulak..rs cam nak jd DJ lak..hehehe..

4.Besday mama..thn ni mama dpt hadiah handbag n baju2 dr papa..hehehe..best la..

5. mama jugak dpt undangan utk satu slot dlm rancangan Imam Muda..tp tak tahu lg bila turn mama..harap2 ok la..

6. Gi Medan..best la..kite gi Lake Toba..cantiknye tuhan je yg tahu..Subhanallah..cantik betul keindahan yg Allah kurniakan..

yang pahit lak..mam malas nak pk n nak ingat la..buat sakit ati je..yang penting mama redha dengan apa yg berlaku dan jadikan sebagai satu daripada pengalaman hidup utk menjadikan mama lebih matang dlm mengenal eri kehidupan, kasih sayang n cinta..

Mama rs tu jela kot utk kali ni..sb dah rs ngantuk..papa pun masih tgk bola..n sekarang mmg musim bola..kat mana2 pun bola..huhuhu..

nanti ade masa mama tulis lg.. "kenangan n kebahagiaan" walau hanya seketika tetapi ia cukup terkesan di hati..Kenangan n kebahagian walau hanya sementara tetapi kehadirannya amat terasa..yg penting kenangan n kebahagiaan adalah anugerah dariNya..kite sbg hamba harus bersyukur dgn nikmat ini..

Layan je la pic2 ni k..babai..luv papa n anak2 mama..


Tuesday, March 30, 2010

Umrah Tokbah n Nekma

Salam anak2 mama..

Mama rs dah agak lama mama tak update blog kite ni..sawang2 pun dah nampak sikit2 ni..huhuhu..lately ni mama bz sgt..banyak keje n kekadang makan pun mama tak sempat..ni pun sbnrnye banyak lagi keje yg mama kene n rasa nak buat, tapi cam takde mood pulak nak buat n tetiba je rase cam nak update blog kita ni..

ari ni dah 30/3..maknenye dah 2 ari tokbah n nekma ke tanah suci..skrang mungkin dah smpai Mekah la kot..sbb ikut perancangannya, Tokbah n Nekma akan berziarah dulu ke Jordan sebelum ke Mekah. Akhirnya dapat jugak Tokbah n Nekma tgk macamane la rupa bentuk Jordan tu kan..dulu masa mama belajar kat sana, Tokbah n Nekma tak sempat nak pegi sebab mama dok sana pun 2 thn je..sekejap sgt..klu ikut perancangan dulu, Tokbah n nekma nakpegi masa mama konvo..tp dah kene balik..pegi konvo kat UKM je la..hehehe..

Semalam mama telefon Tokbah n nekma..mereka masih kat Jordan, katanye baru balik melawat Ashabul Kahfi..best..diorang cakap..n sekarang kat Jordan dah tak sejuk sgt..sbb dah nak masuk spring ni..cuma waktu ziarah tu sekejap sgt...rs cam tak puas..kata Nekma..hehehe..memang la Nekma..dia akan pegi tempat2 yang asas je..klu nak melawat betul2 Jordan tu 2 minggu baru puas ati..hehehe..takpe la kan..janji dapat tgk la jugak byk tmpat sejarah kat Jordan tu..boleh merasa sendiri bergambar kat tmpat2 yg dulu Nekma n Tokbah tgk dlm gambar mama je..hehehe..Nekma pun sempat mengadu juga..susah rupanye berurusan dgn org arab Jordan ni..hhmm..baru Nekma tahu..hehehe..mmg la Nekma..org arab la yg paling byk songeh..dlm ertikata lain poyo..hehehe..mesti ms nak check out dr airport tu..byk cakap org arab ni..kastam airport tu akan cek macam2 n akan lmbat2 kan proses..sbnrnye Tokbah..diorang tu nak duit je..cuba klu Tokbah bg diorang 'tips'..laju la diorang wat keje..huhuu...tu kisah klu kat Jordan la..klu kat Mekah..mama tak tahu sbb mama pun tak pernah sampai..tapi mama rase lebih kurang je..hehehe..

Tp ade yg baik gak ngan arab ni..org arab terkenal dengan sikap menghormati tetamu..'ihtiram duyuf'..klu kite gi melawat umah dia..masa nak balik diorang akan hidangkan teh arab..teh ni akan dicampur dgn daun pudina..rs tak berasa nak masuk tekak la..selagi tak minum..diorang takkan bagi kita balik..hehehe..kirenye cam kedatangan kite umah dia tak cukup syaratla klu tak minum dulu teh tu..org arab panggil "syai".

Lagi satu org arab ni, diorang begitu mebghormati perempuan..wlu dalam apa keadaan skali pun, org ppuan akan diutamakan..klu naik bas, org ppuan akan dipastikan utk dpt tmpat duduk dulu..org llaki arab sanggup turun dari bas semata2 utk bg ppuan duduk..sbb kat jordan seme penumpang akan dipastikan dpt tmpt duduk..takde istilah berdiri..klu tak cukup tmpat duduk..penumpang terpaksa tunggu bas seterusnya..tp tunggu pun takde la lama cam kat mesia ni..kekadang mmg dah sedia ada bas kat belakang..tp adab sopan ni, takde kat kita org Mesia..llaki mesia tak hormat ppuan cam ni..sbb mesia berorientasikan sapa cepat dia dapat..klu lambat..lantak ko la nak terguling ke ape ke..huhuu..sbb perkara ni mama pernah alami beberapa kali..masa tu mama tgh pegnantkan abg n adik, mama naik komuter..dahla berasak2..n mama terkepit dgn org2 ramai tu dgn perut mama yg memboyot tu..aduhai..dalam train tu..n ramai2 llaki yg duduk tu..takde sorang pun yg bangun utk bg peluang mama duduk..mama pun bukannye nak amik kesempatan atas keadaan mama masa tu..tp nak tgk sejauh mana llaki mesia menghormati ppuan..dah la tak bg mama duduk..diorang pulak selamba je duduk kat tmpat yg dikhaskan utk org kurang upaya n org mengandung..tak tahu la diorang ni..reti baca ke tak..atau dgn erti kata lain, tak paham bahasa..

itu insiden masa mama mengandung, masa mama dah lahirkan abg n adik pun sama..kononnye mama n papa nak bwk anak2 mama naik LRT..jejalan..sudahnye berdukungla mama n papa sepanjang perjalanan dr BTS ke KL..takde sorang pun yg pelawa kami utk duduk..hhmmm..sedih kan..tu la mesia..tu belum citer bab2 lain la..agaknye llaki mesia ni tak berapa nak gentlemen la kot..takpun poyo..hehehe..tu la sebab skrang ni ramai ppuan mesia lebih suka kawin ngan org luar yg kononnye lagi macho n gentlemen..hehehe..yeke?

La..dah melalut ke lain lak mama ni..dr citer Umrah Tokbah n nekma..smpi ke Jordan n komuter kat mesia..hehehe..ok..mama citer kisah anak2 mama lak..ms nak antar Tokbah n Nekma kat epot ari tu..adik ade tanye mama, 'mama..mekah tu ape?'..mama ckap, Mekah tu rumah Allah..adik diam n tanye lagi..Tokbah n nekma mati ke?..terkejut mama..mama pikir balik..ade ke yg mama dah silap cakap selama ni..pikir punya pikir baru mama teringat..mama pernah cerita tentang kematian pada adik n abg..dlm citer mama tu, mama membayangkan pada anak2 mama bhw org yg mati tu dijemput oleh Allah ke rumahnye..hehehe..patutla bile mama kata Mekah tu rumah Allah..adik n abg ingatkan kematian..huhuhu...pastu abg lak tanye mama, kenapa kita tak ikut..sbb seme org ikut..(Tokbah n Nekma gi bersama family Udik, Uki, Chelong, Chengoh, Cheteh, Chechik n ayahsu..)mama jawab..abg ngaji pandai2 dulu..kumpul duit..nanti ade rezeki kita gi..sbb yg pegi ni seme yang Allah sayang..sekali lagi anak2 mama confuse..org mati pun Allah sayang..hehehe..n abg kata..ooo..maknenye..Allah tak sayang abang la tu ea..klu camtu..abg kene ngaji dulu br Allah sayang..n klu tak mati..Allah tak sayang jugak..kene mati la klu camtu..aduhai la anak2 mama..susahnye mama nak terangkan pasal ni..ish..n yg paling best..adik kata..'sophia' (rabbit adik yg mati)tu Allah sayang jugak..binatang pun Allah sayang..kenapa kita Allah tak sayang?..dgn muka yg penuh kekonfiusan n mama di ketawakan oleh seme yg ade kat situ..n dlm mase tu smpat lagi nekma pesan..'lain kali klu anak2 tanye n rs tak boleh jawab..gi baca buku dulu..jgn nanti silap jawab..diri sendiri yg malu..'..aduh..kene lagi mama..huhuhu...

Masa nekma n Tokbah nak berangkat tu Tokbah sempt pesan ngan abg spy beljar rerajin n jgn nakal..hehehe..n itu la modal mama sepanjang 2 ari ni..bila abg n adik mala belajar atau tak behave mama akan kata..ingat Tokbah kata nak doa..suh abg n adik behave..n sklai lagi anak2 mama yg panjang akalnye ni jawab..'mama, maknenye Tokbah tak doa lagi la ni..sbb tu abg n adik tak behave nih..tggu la tokbah n nekma doa dl..br abg n adik behave..nanti mama tepon tokbah tau..tanye dah doa ke belum...' n pada ketika itu..papa jeling mama dengan senyuman yang agak sumbing n penuh makne..n seketika kemudian..terdengar papa ketawa berdekah2 di sebalik pintu bilik air...iiissshhhh!!!!! gerammmmnyee Mamama!!!!!...mama silap cakap lagi ke...!!!!!

Thursday, March 25, 2010

Hepi Besday Tok Bah

Salam anak2 mama..

Ari ni Harijadi Tok Bah..di doakan semoga Tok Bah sentiasa sihat, panjang umur n murah rezeki n hepi always di samping Nekma tercinta..
Kasih sayang Tok Bah, mama akan ingat hingga akhir hayat..pengorbanan Tok Bah dalam mendidik n membesar mama, papangoh n papasu..akan dikenang hingga hujug nyawa..luv u Tok bah..

salam sayang dari kami : Kakak, Yie, Nazrin n Nazneen...




n juga selamat Hari Polis untuk papa..semoga papa akan sentiasa menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab..mama n anak2 sentiasa sokong papa..luv u papa...




Tabik Papa..hahaha..

Wednesday, March 24, 2010

sedih

salam anak-anak mama..

Ari ni mama rs tak selesa sgt...mama rs sedih..terkilan..frust..confuse..n mama rs macam2..mama tak tahu kenapa tp tu yg mama rs...nak nangis..tp tak boleh..hhmm...hati mama sekarang ni mcm lagu ni..dgr tau anak2 mama..papepun mama sayang anak2 mama n luv papa...




sedih tak?sedih kan..huhuhu n akhirnya airmata mama menitis juga...

Tuesday, March 16, 2010

lupa nak bgtau...

salam anak2 mama..

Ari ni ari pertama mama keje dlm mggu ni..semalam cuti sebab nak uruskan pasal loan rumah..harap2 seme ok la..mintak2 lulus la loan tu kan..leh ler kite dok umah besar sikit..hehehe..tp boleh ke mama manage nanti?umah kite sekarang ni pun dah tak mcm umah dah..bersepah2 dgn barang2 anak2 mama n papa sekali...huhuhu..

semalam ade kawan mama cal..die ni boleh dikatakan peminat setia jugak la blog kite ni..hehehe..ade peminat rupenye..die ade tanye mama..dlm banyak2 tempat kat dunia ni..kenapa mama pilih nak gi Melbourne n Tokyo?kenapa tak ke Saigon ke..Turkey ke..Beijing ke..wlpun Beijing tu ade dlm wishlist mama..tp tak brapa suke..kirenye smpi majuk2 la ngan papa sbb 2 tempat ni..hehehe..kirenye aunty ni bc la entry mama yg sebelum ni..hehehe..

Dan..jawapannye ialah..:

1. Melbourne: kenapa Melbourne?kenapa tak Gold Coast?kat situ kan lagi happening..hehehe..sbnarnye mama pun tak tau kenapa mama obses sgt ngan Melbourne ni..dr dulu lagi..biar la org lain dok sibuk citer pasal Sidney ke..Gold Coast ke..pasal Paris ke segala macam tempat lagi la..tp hati mama tetap pada Melbourne ni..ade keistimewaan ke Melbourne ni?..hehehe..ade la kot kan..klu takde..takkan mama obses sgt..citernye mcm ni..ni kisah masa mama darjah 6..klu tak silap la....mama lupe..ade la sorang anak cikgu mama (cikgu ni kawan Nekma..sekarang dah dah uzur sgt dah..yela..mama kecik lagi masa tu anak die dah kat sana kan..)anak die masa tu sedang study kat sana la..masa tu mama tgh bak amik UPSR..kebetulan pulak anak cikgu ni tgh cuti n takde ape nak buat..so Nekma pun antar la mama tuition ngan die..mama suke tgk die..dahla cantik..pandai lak tu..kirenye masa tu mmg mama minat n teruja giler la ngan die..hehehe..kirenye mmg idola mama la..yang paling mama suke tgk penampilan die..sempoi je..ngan jeans n shirt n rambut die..mama mase tu sebolehnyenak tiru segalanye dr die..hehehe..masa tu mama belum bertudung lagi..hehehe..

tu la citer nye..dr situ la mama tanamkan angan2 mat jenin mama ni nak belajar kat obesi..tak kire la kat mana..janji obesi la..taksub sgt ngan obesi nih..huhuhu..Alhamdullillah..masa UPSR mama dapat 5A n mama terima hadiah dr kakak ni..terujanye mama..hepi tak terkata la kirenye. Angan2 mama tak abis smpi situ je..mama terus bawak smpi la ke sekolah menengah..smpi mama doa bg la peluang pd mama untuk study kat sana wlpun sehari..ade ke?klu sehari tu makna fail atau mmg tak layak la kan..hehehe..tp Allah tu maha kaya..Die makbulkan jugak doa mama ke Jordan walaupun tu mmg lgsung tak masuk dalam senarai mama..Allah maha mengetahui kan..nasib baik ke Jordan...klu ke UK ke kemana2 la..jadi ape la agaknye mama ni kan..mama ni bukannye alim sgt..ntah2 sekarang tudung pun ntah kemana..huhu..

tu la minat nak ke Melbourne tu datang beside ramai jugak kawan2 mama sekarang tengah smbg study kat sana antaranye aunty lina (yg kite tumpang kete die ms mama keje UKM dulu tu..ms tu mama bawak anak2 mama dlm perut mama..n jgk yg temankan mama masa papa takde, yg tolong carikan buah atau kurma bile anak2 mama dlm perut buat hal..hehehe n jugak yg paling berharga yg tolong mama buat research hingga mama leh kerja kat Merdeka Center n Kolej Putra..)..so kirenye klu gi Melbourne..agak jimatla dr segi kos tmpt tinggal..(amik kesempatan)..selain itu, ade jugak kekawan papa yg keje kat sana..so mudah la kan..tu sebab kenapa mama pilih Melbourne n bukan Gold Coast n jugak bukan Adelaide..(to Mak Ude..bkn toksir gi Adelaide..Melbourne pun tokleh gi lagi nih..huhuhu)..

2. Tokyo, Japan : Kenapa Tokyo ye..kenapa tak Bejing ke..Korea ke..Hong Kong ke..senang citer kat negara2 yg ade orang mata sepet la..hehehe..jawapannye ialah..mama nak tgk hebat mana la yg org2 dok gembar gembur kan pasal Jepun nih..hebat sangat ke sampai ade org2 kite yang taknak balik menabur bakti pada tanahair tercinta..nak keje kat sana n ade jugak yg dah tukar pun jd warganegara sana.hehehe..bunyinye agak emosional kan..tu la nak tgk kehebatan negara matahari terbit ni..(mama sbnrnye lgsung tk gemar ngan Jopun nih..pantang la kire nye..nak sebut Jopun pun mama meluat..hehehe..sebabnye..Jopun ni pernah jajah kite..datang sini pun kene ikut cara die..kite nak gi sana kene belajar bahasa die..die datang sini pun kite jgk yg kene belajar bhs die..tu la bile Angah Adah nak smbg belajar kat Okayama dulu, mama adalah antara manusia yg tidak berapa menyokong..huhuhu..ade ke..?ish..ape la mama ni kan..)tp ade byk yg bagus sebenarnye ttg jepun ni..dr segi kuat keje n disiplin mmg mama tabik la..kite mmg kalah terukla..hehehe..ish..melalut dah..

Ok..berbalik pada citer mama td..tu la sebabnye..tp rs tak puas ati tu lama2 hilang dalam diri mama bile mama jumpa papa..hehehe..sbb dulu kan papa pernah apply kat ke Jepun ni..tp rezeki papa takde kat situ sbb masa papa apply tu zaman ekonomi kite meleset disamping result n cos yg papa nak amik tak berapa nak relevan di Jepun..papa pun salah seorang yg agak obses ngan JEPUN ni..siap amik bahasa Jepun lagi masa kat UKM..mama tak..mama amik Mandarin sbb tak suke JEPUN..kirenye cinta punya pasal la..hahaha.. n lagi satu, bile mama tengok citer EMBUN..ala..yg Aqasha berlakon ngan Umi Aida tu..kan baik tu..hensem pun ye..maknenye bukan la seme si sepet tu jahat..hahaha..pelikkan..

Hehe..yg sebenarnye..kenapa mama pilih Tokyo..sebab kat sana pun ade kawan papa..kirenye lebih kurang cam Melbourne la alasan mama tu..nak amik kesempatan untuk stay je..hahaha..jimat kos sikit la kan..tp sebenarnye klu pergi pun memang mama n papa akan amik pakej...lg senang..cuma sekarang masih belum sampai seru lagi nak kemana2 sbb papa fokus nak Umrah dulu...hhmmm...

Ok..tu la ye wahai kawan2 mama n pada aunty Yan yang bertanye mama..tu la jawapannye..hehehe..sebenarnye kan k.yan..seme2 tempat yg ade dalam wishlist emi tu..seme tempat yg ade kawan pokyie termasukla Medan tu..cuma bezanye Medan jjjaaaauuhhh lebih murah la..hehehe..(amik kesempatan lagi..)..cuma mama dok pikir2..asyik kawan2 papa je yg kene antar bertugas kat obesi..papa bile pulak..mama dah sabar ni nak amik cuti tanpa gaji..huhuhu...tp kan papa..kalau setakat obesi kat sebelah sungai Golok tu..takpe la..terima kasih aje la..TAPI..kalau Melbourne, Sweden, Tokyo..wajib..bawak mama..tanpa gaji pun takpe..hehehe..

obses lagi..alahai mama..ape la yg best sgt kat obesi tu..kat mesia ni macam2 ade..nak makanan Mexico, gi Pizza, nak sushi..gi sushi King..kat tesco pun ade..haha..nak syawarma..kat Jelatik tuh melambak kedai arab..ala..kat bawah umah kite pun ade..'ammu' arab tu pun selalu bg Maqlubah kat kite..cam tu gak ngan barang2..nak ape..cakap je..nak europe cotton, kat pasar tani umah kite ade..nak telekong Indon kt jalan tar ade, nk china silk, kat tesco pun ade nak ape lagi..barang2 arab? kat kedai uncle Hassan je..oh ya..nak cotton Japan..yang ni kat Jalan Tar ade ke tak eak...hahaha..

Akhir kata..Malaysia mmg best la..mmg superb la..kata la nak kata ape pun..yg penting kat seme2 negara tu ade ke jual BUDU..?huhuhu...

okla anak2 mama..wlpun mama rs cam entry kali ni merapu n ntah pape..sebenarnye saje nak pujuk ati sendiri yg thn ni mmg kite takkan ke Melbourne mahupun Tokyo..huhuhu..tp papepun doa la k..klu tak gi sndiri pun, jabatan yg antar..wat pemantauan..hahaha..koya lagi..

Okla..mama ade keje nak wat..makin lama, makin banyak melalut..sayang anak2 mama n luv papa..anyway tq sbb paham n sabar layan karenah n muncung mama..hehehe..br lps gaduh smlm..ari ni pujuk mama, blanje lunch td..tq..

n client mama dah mai dah...bubye..
sobba alaika...3..lupe dah..hahaha..

Saturday, March 13, 2010

MATTA FAIR 2010

Salam anak2 mama..

Ari ni mama ade citer agak best..mama n papa ari ni ke matta fair..sian anak2 mama sebb kene tinggal ngan mamanora..susah nak bwk anak2 mama sbb org ramai sangat..thanks to mamanora n aunty Adik sbb jaga baby siap bwk gi McD lagi..luv la..muah..

Berbalik citer pasal matta fair tu..ade la byk jugak yg murah2..tp bila kire2 balik sebenarnye lebih kurang sama je klu bukan masa matta fair pun..tp alang2 dah pegi tu kan..mama n papa cari la jugak mana2 tmpt yg menarik untuk dikunjugi..antara tempat yg masuk dalam senarai kami..ni yang luar negara la..

1. Phuket-ade yang murah ade jgk yang mahal..ikut travel ok la..tp...
2. Bali-ok jugak..tapi ade tempat shopping ke?hehehe..
3. Krabi-best jugak..hhmm...
4. Melbourne-papa suke..tp papa kata klu kite gi berdua je ok tak?anak2 tinggal..hhmm...
5. London-tak best klu masa tu bkn time snow..abis smpi 31 oktober je..confirm2 bkn waktu snow..
6. Tokyo-papa kata, murah ni ma?mama nak pegi ke?klu nak papa beli..tp ni pun rasanye takyah bawak baby sbb tak mampu papa..kite berdua je ok la..hhmm..
Beijing-ni pun ok ma?nak?tp dah lepas snow gak ni..

Setelah 2 3 kali pusing n pilih mana travel agency yg paling ok..akhirnye mama n papa amik keputusan untuk ke Medan..gi pakej ngan Firefly..harga confirm la lebih murah dari biase..hehe..which is this destination langsung takde dalam senarai mama n papa..tak kisah la..janji gi jalan..tp..mama masih rs cam nak gi Melbourne atau Tokyo..papa tau mama tak berapa puas hati..n papa kata..takpe sayang, bulan 9 ni ade lagi Matta Fair..kite booking untuk thn dpn..klu tak ke Melbourne..kite ke Tokyo k sayang..thn ni kite bawak anak2 dulu k..hhmmm..terharunye mama..thanks sayang..walaupun nanti kite tak jadi nak pegi ke melbourne atau Tokyo pun..mama tak kisah sbb cara papa pujuk mama tu..buat mama rs terharu sangat..huhuhu..sayang jugak papa kat mama ni kan..hehehe..

Pastu mama beralih ke destinasi dalam negara lak..yg ni mmg murah la n boleh pergi dalam masa terdekat ni..antara tempat yg jadi pilihan mama n papa..

1. Langkawi-best sbb ade tempat shoping..pakej menarik gi ngan firefly cuma rm699 untuk family pakej includes rental car n ade Langkawi passport untuk dapat diskaun ke tempat2 menarik di langkawi..
2. Tioman island-menarik jugak tpi takde tempat shopping..tp mama dah lama tak snorkling..rs cam nak snorkling je..hhmm..

mana satu nak pilih nih..confuse..pas pusing2..mama n papa decide balik dulu sbb risau anak2 mama tinggal ngan mamanora beside mamanora ade appointment ke SPA ptg ni..n papa kata..kite balik pikir dulu la n tanye anak2..hhmm..yang pasti mama rasa mama tahu keputusan papa..mesti nak ke Tioman ni..sbb takde tempat shopping..so mama takde la rambang mata nak shopping nanti..n poket papa takde la koyak rabak nanti..huhuhu..tak kisah la..Tioman pun takpe..sbb mama nak simpan cuti mama..klu ke tioman rasenye 2 ari dah cukup..pastu kite terus balik kg untuk sambut Nekma n Tokbah balikdari Umrah..hhmm..jimat cuti mama n duit papa kan..so esok papa gi booking ke Tioman la ye..hehehe..Langkawi ujung thn ni pun boleh gi..lagipun mama dah pernah gi..hhmm..

Okla anak2 mama..tu la citer mama untuk ari ni..kite tgk ape citer papa ke Matta Fair esok lak ye..esok mama decide tak nak ikut..sbb pening n penat tengok org..huhuhu..

Sayang anak2 mama n luv papa so much..
Sobba alaika..31

Thursday, March 11, 2010

kebahagiaan n kenangan.

Alhamdulillah....

salam anak2 mama..

ari ni ada kebahagiaan n kenangan..mama tak tahu nak describe camane..cuma apa yg terlafaz di mulut mama ari ni..Alhamdulillah...

sayang anak2 mama n luv papa
sobba alaika..29

Thursday, March 4, 2010

global warming n hepi..

salam anak2 mama..

rasenye dah 3 ari mama tak entry pape..penat n takde mood..ari ni ok sikit tp mama rs penat sangat n tak larat n rs cam tak sihat..mama perasan 2 3 ari ni selera makan mama kurang..ari ni pun mama tak selera nak makan nasi..mama cuma makan buah je..hhmm..nape ea..?takpela leh kurus sikit..hehe..

Sekarang ni tgh musim panas kat tempat kite ni..panas yg sangat2..sampai 34 drjh..tak tahan mama. Musim2 panas cam sekarang ni, byk aktiviti siang kite terpaksa batalkan, tak tahan mama nak keluar siang..ari minggu pun kite cuma dok umah je..dah petang dlm kul 6 lebih br kuar..weekend lepas kite kuar lunch waktu tghari..panas takleh nak cakap..kejap je mama tgk muka adik dah merah2 (adik mmg alahan panas), bibir mama sendiri pun kering n pecah2..nasib baik ade lip balm....badan abang dah naik ruam..siannye..nyesal mama kuar ari tu..

musim2 panas cam ni la buat mama teringat nak gi negara 4 musim tu..hehehe..klu ikut pengalaman mama masa kat jordan dulu..cam best je..tp klu diberi pilihan nak musim panas ke sejuk, mama lebih suka musim panas..sbb musim panas best..klu panas pun adela alternatif lain, cam mandi ke, kipas ke, aircond ke..klu sejuk, selain heater..takde ape la..n selimut..n musim sejuk juga buat mama makin malas..ms musim sejuk jugak la, banyak kelas2 pagi yang mama tuang..hehehe..lebih parah klu terlepas solat subuh..huhuhu...lg satu, klu kat jordan, masa musim sejik tak banyak buah, klu ade pun limau n epal je..klu musim panas, macam2 ade n yg paling penting leh makan eskrim..yummy..eskrim jordan best tau..tak mcm kat sini..tp bila pikir balik..mesia paling best la..panas pun panas la..janji best..hehehehe..

Masa musim panas ni jugak, mama bekalkan anak2 mama tiga pasang baju sehari untuk bawa ke skul sebab abg n adik selalu berpeluh..nanti bau masam..hehehe..klu sblm ni 2 je..so sehari anak2 mama akan pakai 5 pasang baju sehari..huhuhu..sudahnye 2 bakul laundry umah kite ni penuh tak sampai 2 ari..nasib baik papa baik ati tolong basuh n jemur n angkat..tp tak lipat..ari mggu ni la br mama lipat..hehehe..pemalas kan..ish..masa panas ni jgk..anak2 mama dilarang sama sekali minum ais..takut batuk..n diharamkan minum air yg beli kat pasar malam..langsung kat umah mama tak pernah buat ais pun..kite semua minum air masak je..masa kat ofis pun rasa [anas..klu boleh waktu lunch tu mama nak mandi..huhuhu..

Masa musim panas ni jugak hampir 24 jam aircond terpasang kat umah kite..agaknye berapa la bil letrik n air umah kite bln depan ye..klu abg n adik berendam kat bilik air..berjam2..mama pun sama..rs cam taknak kuar..hehehe..masa ni la mama rs nak tambah 2 3 biji aircond lagi kat umah kite..biar semua sudut ade aircond..kat dapur pun ade aircond..hehehe..n yg bestnye mase musim panas ni senang nak kejut abg n adikn nak mandi pagi pun senang..mama sendiri pun senang nak mandi pagi..hehehe..klu sebelum ni, mama mandi ala kadar je sbb tak tahan sejuk..sekarang memang mama mandi yang sebenar-benarnye..hehe..mama kan penyejuk..kul 5 dah bangun mandi tau..aircond pun mama pasang yg paling minimum..16 drjh..klu sblm ni dlm 24 je..tu pn klu ade lgi minimum, mama akan pasang..klu leh smpi 10 ke 6 drjh..hehehe..br best nak tido..ni tak asyik terjaga nye wlpun aircond dah terpasang..rs cam sakit kepala..

Masa musim panas ni jugak la mama byk beli baju untuk anak2 mama..semua baju singlet n spaggeti..hehehe..mama sendiri pun rs bj kelawar dah mcm tebal..klu ade yg nipis, nak nipis lgi..papa tak yah cakap la..mmg tak berbaju dah..hehehe...pegi ofis pun mama dah takde tudung belit2 cam waheeda ke, wardina ke..mama pakai tudung yang sarung je..selapis je n senang..mekap pun ala kadar sebab sampai2 ofis mekap mesti dah cair..hahaha...

Lagi satu yg jadi masa musim panas ni..mama perasan kat umah kite ni ade cicak n lipas..ish ni mama tak suke ni..semut pun dah ade..tak boleh jadi ni..nasib baik 'che ti' takde..nyamuk pun takde..tak sampai nak terbang kat tgkt 4 ni kot..hehehe...biasenye musim2 panas cam ni la banyak binatang kecik kuar..tu ikut pengalaman mama masa kat jordan la..

Tapi 2 3 ari lepas kat kl ujan lebat..sampai banjir..mama dah suka dah..hehehe..rupanye masuk je tol kajang..kering..umah kite tak ujan pun..huhuhu...takpe la..panas ke sejuk ke..anak2 mama tetap aktif cam biase..makin aktif ade la musim2 panas ni..kepala abg asyik basah ngan peluh je..bau nye tak yah cakapla..masam..hehehe..tiap ari kene syampu..adik pun same..lagi la sbb rmbut panjang..

bile la nak abis musim panas ni..mama tgk news, katanye dlm bln 5 br abis..ish..lmbat lagi tu..huhuhu..takpela..semuanye rezeki kan..syukur sebab sekurang2nye nasib kita baik tak cam negara2 lain yang ade banjir, gempa bumi, tsunami..panas sikit takpe la kan..janji hepi...

N lagi satu, ari ni mama rase hepi sbb kebahagiaan n kenangan ini..hhmm..hepi sgt...

ok la..mama dah penat, nnti klu ade citer best mama entry lgi..
sayang anak2 mama n luv papa..
sobba alaika..22

Monday, March 1, 2010

Hepi Besday Nekma..

salam anak2 mama..

Ari ni hari jadi nekma yang ke 58..semoga nekma panjang umur n diberi kesihatan dan kebahagiaan yang berpanjangan..

Kasih sayang yang dicurahkan tidak ternilai harganya..

SELAMAT HARIJADI MAMA..KAKAK SAYANG MAMA...
SELAMAT HARIJADI NEKMA..WITH LUV NAZREEN N NAZNEEN N NAZRI..

Sunday, February 28, 2010

layan jela..











salam anak2 mama..ari ni mama tak tau nak update apa, wlpn ade citer yg mama nak citer tp takde mood nak tulis..

so layan je la pic yg smpat mama snap masa gi tmn mggu lpas kot..hehehe..layan je ea..

sayang anak2 mama n luv papa
sobba alaika..18

Saturday, February 27, 2010

boring

salam anak2 mama..

Ari ni kite masih cuti..mama rasa boring sangat sebab kite tak kemana-mana n mama sbnrnye tak tau nak kemana..tgkla mgkin petang2 sikit kita kuar la..

Kesempatan masa cuti ni mama kemas umah, basuh kain baju, lipat kain baju n masak..n mama juga amik kesempatan cantikkan blog kite ni..hhmmm..mama dah rs ngadap pc ni pun boring so lebih baik mama tido while anak2 mama dr pg tgk tv..hehehe...

sayang anak2 mama n luv papa
Sobba alaika..17

i believe i can fly..

if you love someone, let them go. If they came back, they are the one for you. If the don't, maybe you are just not meant to be..

Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul

Salam anak2 mama..

Ari ni adalah hari kelahiran Nabi Junjungan kita iaitu Rasulullah S.A.W...mama harap anak2 mama dapat menyelusuri sejarah perjuangan BAginda dalam memperjuangkan Islam dan memartabatkan Islam..

Mama juga berharap agar kta dapat meneladani rasulullah dan menjadikan Baginda idola dlm kehidupan kita..mama harap anak2 mama akan tabah, kuat, soleh sebagaimana rasulullah..mama juga berharap agar mama n papa bersama berada dibawah Nur yang telah diberikan ini..amin..

okla anak2 mama..salam maulidur Rasul..

sayang anak2 mama n luv papa...
Sobba alaika..16

Thursday, February 25, 2010

mama alone

salam anak2 mama..

ari ni mama rasa sayu..sunyi n sedih...

sayang anak2 mama n luv papa
sobba alaika..15

Tuesday, February 23, 2010

Syukur 10:36

Salam anak2 mama..

Ari ni mama nak cerita pasal mama kat ofis. Ari ni ari yang mama rasa paling bz..huhuhu...dr awal pagi, masa mula2 mama sampai ofis, tak sempat bfast lagi, dah ade client call mama. pastu dah siap bfast, mama ade tetamu n pastu lak bos mama nak jumpa mama..mama diberi tugas untuk disiapkan ari ni jugak..ish..boleh siap ke ni?huhuu...

Kisahnye cam ni, ade sorang client mama tu, dia dalam proses penceraian dengan isteri dia. kebetulan mama yang handle kes ni..suami nye tu tak puas hati sebab isteri die nak bercerai, die mintak tolong mama la untuk selesaikan..mama dah nasihatkan isteri die, tp istri die tetap nak bercerai jugak, mama nak kata apa kan..dah tu isteri die ni failkan la kes kat mahkamah..nak jadi cerita suami die tak puas ati, suami die antar la surat ke KSN untuk buat aduan ketidakpuasanhatian die pada jabatan mama..ish..bila dah samapai ke KSN tu..mama sebagai org yg bertanggungjawab handle kes tu..kene la wat surat tunjuk sebab segera...aaddduuuyyaaaiii..kenapala ade manusia cam ni kan..sudahnye ari ni mama balik kul 645 petang..sian anak2 mama lambat balik..hehehe...

Tp dalam penat2 tu mama rs hepi jugak sbb ada kawan mama yg dah lama tak jumpa jumpa mama kat ofis..hhmm..dah berubah die..dulu lain, sekarang dah lain..hehehe..cam mama la, dulu lidi sate..sekarang dah 'begedil'..hehehe...nak wat camane kan..papa bg mama makan cukup..hahaha..papepun, mmg mama rs hepi ari ni..wlpun penat, at least terhiburla jgak..rs la cam mula2 dulu..hehehe...

tu la kan..kadang2 kite tak tahu apa yang Allah aturkan untuk kite..tp kite sebagai manusia kene la usaha..agar apa yang kite lakukan tu diredhai..kekdang kite rs Allah amik nikmat kite sedangkan dalam keadaan yang sedar Allah bagi nikmat yang lagi hebat..cuma kita manusia ni je yang tak tahu erti syukur..cam ade kawan mama cskap 'kite selalu bertanya kemana hilangnye matahari, sedangkan kite tak sedar yang Allah sedang titipkan kite pelangi..'.

Dulu mama selalu pikir kenapa Allah takdir kehidupan begini pada mama, sekarang baru mama sedar..rupanya Allah telah mentakdirkan sesuatu yang lebih bermakna, mama jugak selalu pikir..kenapa ini terjadi?sekarang baru mama sedar..ini adalah ujian, Allah nak uji kemampuan diri mama..dulu mama rasa mama tak mampu untuk harungi, sekarang mama rs mama dah berjaya sikit..hehehe,,wlpun sikit ade la kemajuan kan..bukan senang kan nak jadi insan yang lebih baik..at least peristiwa n kenangan terindah ni, membuatkan mama sedar siapa diri mama..mama sedar yang Allah itu ada, Allah maha adil kan..tentu Allah tahu apa yang Dia lakukan, mama rs mama lebih dekat padaNYA..syukur ya Allah..mama sebagai hamba kene la usaha..tp mama syukur sangat sebab Allah titipkan kebahagiaan n kenangan ini pada mama..dapat rs sikit cukup la..mama syukur sangat..untuk menyesal, tidak sama sekali..ini semua perancangan dariNya kan..

papepun anak2 mama n papa adalah anugerah terindah yang pernah mama ade..juga kebahagian dan kenangan ini..mama akan ingat sampai bila2..orang kata bila kite bercinta n menyayangi bermakna kite memulakan satu langkah untuk kedukaan n cinta memerlukan pengorbanan..mama percaya tu..hehehe..Cinta mama pada Allah, sayang mama pada keluarga mama n seme orang2 yang mama sayang adalah pengorbanan..

Okla, mama berenti dulu la..untuk anak2 mama, mama harap jadilah manusia dan berguna, untuk papa terima kasih atas segalanya..terima kasih juga untuk 'kenangan n kebahagiaan' ini...

mama sayang anak2 mama n luv papa..
Sobba alaika..13

Monday, February 22, 2010

Monday come again..

salam anak2 mama..

Ari ni dah isnin dah...hehehe..cepat nye cuti..mama rs cam penat2 lagi..
Rasanye dah 3 ari mama tak update blog kite ni..takde mood wlpun byk yg mama nak citer..

salah satu yg mama nak share pasal besday anak2 mama...dah 5 tahun dah..mama harap anak2 mama akan membesar dengan bijak n aktif..sihat walafiat n jd anak2 yg soleh..mama sayang sangat anak2 mama...klu boleh mama nak tgk anak2 mama berjaya..mama sanggup buat apa saja..ganti nyawa pun mama sanggup..demi anak2 mama...syahdunye..huhuhu...

besday anak2 mama ari tu mama wat ringkas2 je..cam thn2 lepas..ade sebiji kek dan sikit makanan sampingan lain..thn ni mama sediakan sate n mamanora sediakan roti jala..thanks to my lovely sis in law..sayang adiknora..hehehe..tema thn ni apple green..ni seme of course la idea mamanora..dr baju anak2 mama samapi la ke pinggan mangkuk, roti jala n nasi impit..seme ijau..hahaha..pening kepala papa..malas nak layan mama n mamanora..papa cakap..'suka ati korang la..ni br besday anak..klu anak kawin esok tak tahu la tema ape lak..yg pnting papa la peing kepala nanti...'..sian papa..hahaha...

Tetamu kite lak cam biase jgk cam thn2 lepas..mamanora, aunty adik, ayahngoh n chengoh n bb ain, mamacomel n family..tq sbb dtg ari tu..n juga uncle dee n aunty fizah n bb aqil..tq jgk sebab datang...dah 12 thn mama tak jumpa uncle dee ni..hehehe..special sikit la besday anak2 mama kali ni..hadiah pun banyak dapat kan..hhmm...

ok..dah bais citer pasal besday, n semalam papa bawak kite seme gi tengok movie..cite Lu Pikir LA Sendiri..best gak citer tu..abg n adik leh tengok sampai abis tanpa sebarang gangguan..hehehe..maknenye citer ni mmg best n tak boring..klu tak nak2 mama leh bertahan 30 min pertama je..pastu macam2 aksi yg anak2 mama buat tanda boring..ade satu dalam citer tu yang ade Nabil nangis..part sedih la tu..tetiba je abang peluk mama..mama rase cam abang nangis..tp abang tak bagi mama tau..mama biar je..mgkin abang tersentuh tengok NAbil nangis kot..mama ingat sampai situ je..rupanya makin kuat abang nangis sampai la abis citer..teresak2 n peluk mama makin kuat..mama tanye la abang..kenapa abang nangis? abang kata 'abg tak nak mama mati..abg sedih..nnti abg nak duduk ngan sape?..sape nak jaga abg..abg ni kecik lagi..nnti klu abg besar kan abg janji nak keje bawak jet n nak bawak mama jalan2 ngan jet..klu mama mati camane?Allah tak suka org bohong...'..alahai abang..sayunye mama dengar..dalam tak sedar mama pun nangis..huhuhu...pastu abg gi pulak cakap ngan papa benda yang sama..abg tak nak mama n papa mati..sayang anak mama...
N mama sempat gak pesan kat abg..mama kata..'abg..mama tahu abg sayang mama..Allah pun sayang Mama..nanti klu Allah nak amik mama sebab Allah sayang mama..mama mati la..nanti klu Allah amik nyawa mama..mama akan mati..seme orang pun akan mati..'..tp abg jawab..'memang la..tp kenapa Allah pun nak sayang mama..biar abang je la sayang..klu Allah nak amik nyawa mama..tukar je la ngan abang..'..huhuhu..kali ni bukan mama je yang nangis..papa pun sama..alahai anak mama..dah besar n makin cerdik rupanye...tp bila tanye adik..'adik sedih tak?' adik jawab..'tak la..kenapa nak sedih..kan mama n papa ade lagi ni..kite kan tgk citer kelakar...'..huhuhu...anak mama yang sorang ni memang ala2 takde perasaan sikit...

Abang siap promise ngan mama lagi nak jadi anak soleh n nak dengar kata mama n cikgu..bagus gak citer Nabil nih..leh wat abg insaf..brapa lama insafnye tak tahu la pulak..mama harap berpanjangan la..n promise abang tu jugak la yg mama wat modal nak kejut abg pgi td..hehehe..n sebenarnya setiap kali abag tak behave..' mama akan kata..'kan abg dah promise nak dgr kata..jd anak soleh..tak baik tau klu tipu ngan Allah..'hehehe...apa la mama ni kan..

Ok la..mama berenti dulu la..ade byk pic abg n adik mase besday..mama pun tak tahu rupanye camane sebab semenye dalam tepon papa..mama tak sempat nak snap ari tu..maklumla bz layan tetamu n Princess Cengeng tu..huhu..

Mama harap anak2 mama jadi anak n bijak n soleh..mama sayang anak2 mama..luv papa..
Sobba alaika..12

Friday, February 19, 2010

Jumaat

salam anak2 mama..

Ari ni dah ari Jumaat..cepatnye masa berlalu kan...sedar tak sedar esok dah cuti..hehehe

Esok gak besday abg n adik..mama n papa dah wat preparation untuk sambut besday anak2 anak mama ni..n lagi satu..semalam mama lupa nak update blog..hehhee..bz sgt smpi lupa..ok la..semoga anak2 mama jd manusia yg beriman n soleh..syang anak2 mama..

Sayang anak2 mama n luv papa
Sobba alaika...9

Wednesday, February 17, 2010

first day keje....

salam anak2 mama..

Ari ni first day mama keje setelah 4 hari mama layan mood bermalasan n bersenang lenang kat umah..liatnye rs nak bangun pg..nasib baik ari ni papa tak keje..so mama rest sikit la sebab papa yg antar adik n abg ke skul..hehehe...

Ari pertama masuk keje lepas cuti panjang biase la..punya la ramai org..yg nak berurusan ngan mama pun ade..yg nak kawin pun ade..hehehe...dahla ari ni tak ramai staff yang ade..masi ramai yg sambung cuti smpi mggu dpn..

mama kene wat keje dulu la..anak2 mama rerajin kat skul ea..jgn nakal n jgn gaduh2..
Sayang anak2 mama n luv papa..
Sobba alaika...7th

Tuesday, February 16, 2010

last day holiday

salam anak2 mama..

ari ni ari last kite holiday..nek ma pun dah blk kg..kite balik smula kpd asalnye..tggl papa, mama, abg n adik..huhuhu...esok dah pun dah nak mula skul..homework seme dah siap..good la anak2 mama..hehehe..

esok mama akan stat dgn rutin yng sama..klu mgu lps ade nekma tolong..esok mama akan buat seme ngan papa sndri..huhuhu..klu lah ade bibik ke..best kan..tp takpe la..mama rela wat semenye..hehehe...tak percaya bibik lah..kot die pukul ke anak2 mama nih..ish..mintak simpang la..janji mama bahagia..papa hepi anak2 mama pun hepi..penat sikit tak kisah la kan..

ok la anak2 mama..mama kene siapkan keje sikit..babai n jd anak2 soleh k..

sayang anak2 mama n luv papa..
sobba alaika...
6th

Monday, February 15, 2010

jejalan @aquaria

salam anak2 mama..

ari ni dah ari ketiga kite seme cuti..esok dah last..ish..cepatnye..mama rs tal puas hati nak bersenang2 lenang..nak bermalasan..hehehe...

tp sempena cuti ni n sian tgk anak2 mama yg dah agak boring duk umah, di samping nak tunaikan permintaan anak2 mama yg nak gi zoo..papa bwk kte seme gi jejalan..cuma lokasi nye bkn zoo lah..dah byk kali kan kite gi zoo..mama dah boring n panas n penatlah sesangat klu kite gi zoo..so papa bwkla kite gi Aquaria..wlpun dah beberapa kali jgk kite gi, tp lebih ok dr gi zoo..hehehe..

sesampai je kat KLCC..ramai nye org..mama dah standby swimming suit anak2 mama sbnrnye, sbb ikut pengalaman lepas, balik dr aquaria, mesti singgah kat kolam KLCC..hehehe..spi kat sana..punyalah ramai org beratur..30 min jgk la nak amik tiket..anak2 mama dah mula wat perangai n tujnjuk muka boring..terutamanye nazneen..ish..tak leh penat sikit..dah berjalan dr parking ke KLCC pun merungut panas..sabar la dek..panas sikit je..tak itamnye adik tuh..huhuhu...

masuk2 dlm tu..seperti yg dijangka..org punye la ramai..yelah cuti kan..tp abg excited giler..mcm biase la..beratus2 soalan kuar dr mulut abg..mcm2..smpi penat mama n papa nakjawab..last2 mama suh abg dengar explanation yg mmg selalu ade kat aquaria tuh..mama ingat ok la smpi situ..rupanye abg tak puas ati n kata..'mama..abg mmg la dgr..tp abg tak paham..die ckp english..lagi satu..nak tak nampak die..die tuh bercakap dr mana..?'..ish..susah betulo la..akhirnye mama n papa jgk la yg tolong bagi explanation kat abg...adik.biase la..dr awal bad mood..ntah ape angin ntah..nak snap pic pun asyik lari je..period dek ea...hehehe...

dah abis satu round tu..abg bisik kat mama nak balik..hehhe..penat ea..yela 3 jam jalan tanpa henti. tanpa makan n minum..smpi abg n adik lupa pasal nak mandi kolam...mama siap ofer lg nak mandi ke balik..tp anak2 mama serentak jawab..'BALIK'..hehehe..ari ni dalam sejarah nih..

masuk kete je..seperti yg diduga, anak2 mama terus tdo..hehehe...

mama pun sama, sekarang mama rs dah penat n rs ngantuk..abg dr balik td masih tido..skrang papa lak tdo..katenye nak temankan abg..hehehe..yelah tu papa, tggal mama n adik la..adik pun baru bgn n statr tgk katun die..mama..nampaknye terpaksala tdo smbil temankan si 'puteri cengeng' nih..huhuhu....tp ttp solehah kan dek..

ok la..mama rasa nak rehat kejap..esok klu ade citer mama entry lg..by d way 2day is fifth..

sayang anak2 mama n luv u papa...
Sobba alaika...

Sunday, February 14, 2010

papa dah balik..hehehe

salam anak2 mama...

Ari ni papa n anak2 mama dah balik..ilang rs sunyi mama..tp anak2 mama ade syarat..kene bawak gi zoo esok..hehehe..ok esok kite zoo k..wlpn mama rs dah berkali2 kite gi zoo..tp sbb permintaan anak2 mama nih..kite gi la..tp as always..papa blanje..hahaha....

k la..esok kite smbg lagi..4th day..

sayang anak2 mama n luv papa..
Sobba alaika..4

Saturday, February 13, 2010

3

salam anak2 mama..

today is third day..
papa n anak2 mama balik ari ni kan..
sayang anak2 mama n papa...
sobba alaika..

Friday, February 12, 2010

12/2/2010

salam anak2 mama..
ari ni mama takde nak citer ape..cuma mama boring n terasa nak tulis ssuatu..

td papa tepon mama kata anak2 mama gi umah nenek ye..dok leklok k..esok kite jumpa..dalam kete jgn nakal2 k sayang..mama rs ok sikit ari ni..ok sgt..

nnti jumpa lagi..sayang anak2 mama n luv papa..
Sobba alaika...2

Jangan Biarkan Cinta Ini Pergi

salam anak2 mama..mama sayang semua org yg menyayangi dan mengasihi mama n mama tidak sesekali akan membiarkan CINTA ini PERGI...
Luv u so MUCH...PAPA..
Sobba alaika...




If you love someone, let them go. If they return to you, it was meant to be. If they don't, their love was never yours to begin with." Anonymous

Thursday, February 11, 2010

hhmm...

salam anak2 mama..

Ari ni mama rs boring sgt..wlpun client mama ramai ari ni..call pun banyak..tp jiwa mama kosong..tak tahu kenapa tp tu yg berlaku..mgkin sbb papa takde kot..n anak2 mama pun takde..huhuhu...jiwa kacau sungguh la..
Allahuakbar...permudahkan perjalanan hidup mama ari ni...

Sobba alaika..jiddan...1
salam syg anak2 mama n luv u papa..

Wednesday, February 10, 2010

Alhamdulillah..10:2:6:30:29:7:11

Salam anak-anak mama...

Ari ni sebenarnye mama ade beberapa benda yang nak diceritakan..hehehe..
Ari ni mama kene gi keje sndiri sbb papa outstation..again..huhuhu...nasib la kan..papa kite tu 'org penting' negara..hehehe...

Dari pagi..ok...ari ni mamam kuar awal sikt sbb nak elak jam..klu papa ade takpela..maklumla mama ni klu drive cam siput..hehehe..
kuar umah dah awal..mama ingat nak gi isi minyak kete..smbil beli bfast,dgn hati yg riang, suke n ceria sbb jln masih tak jam..mama berenti kat petrol pump untuk isi minyak,smpi je kat petrol pump..kene beratur la sikit,banyak jugak rupanye org nak isi minyak pepagi nih..dah smpi giliran mama..dgn muka yg penuh confident, mama amik handbag untuk amik kad n isi minyak..huhuhu..mmg tak sangka...MAMA TERTINGGAL PURSE...!!!!...GERAMNYE!!!!...hampeh....dgn duit takde wlu 10 sen, ic, lesen seme takde..mama dgn hati yg cuak, marah, geram terpaksa la balik smula ke rumah untuk amik purse tuh...huhuhu...yg td cepat sekarang dah jadi lambat selambat2nye..huhuhu...n seperti yg di duga ari ni mama punch 845 pg n konpom2 MERAH..huhuhu...

Masuk2 je ofis..mama tenangkan hati..sbb biasenye mama klu dr pagi down..biasenye akan smpai ke petang..mama doa2 la supaya ari ni semuanye berjalan dgn lancar..

Alhamdulliah..apa yang dirancang untuk ari ni berjalan lancar..semua ok..dr awal hingga akhir..mama rs syukur sgt..syukur sgt2..Allah memudahkan perjalanan hidup mama untuk ari ni dr awal hingga akhir..mama syukur...
6:30..mama syukur...

n ari ni gak mama jumpe ngan uncle dee yg dh hampir 11 thn mama tak jumpa..dl ms mama jumpa die br form 5..skrang dh besar panjang dah..jd bapak org dah..hehehe...

ok la..sayang anak2 maman 2 papa..luv u..

Tuesday, February 9, 2010

Harga Cinta

Salam anak2 mama..takde apa yg mama nak citerkan pd entry kali ni..cuma nak share sesuatu yg mama copy dari blog kawan mama..

HARGA CINTA

bagi aku, perasaan menyayangi dan mengasihi seorang insan kepada insan yang lain itu merupakan anugerah yang cukup mahal harganya ia tidak diminta, ia datang sendiri…percayalah, kasih sayang yang ‘dibuat-buat’ sebenarnya mudah untuk kita kenal pasti sesuatu yang datang bukan dari hati dan perasaan yang tulus ikhlas, pasti akan ‘terkantoi’ dengan begitu mudah sekali kepada kita semua, bersyukurlah selagi ada orang yang sayang dan kasih kepada kita kerana esok belum menjanjikan apa-apa jangan hanya setelah dia pergi…baru kita sedar kita sudah kehilangannya, kehilangan kasihnya, kehilangan cintanya waktu itu merayulah, merintihlah, merataplah…namun kasih sayang itu tidak mungkin akan kembali lagi tidak mungkin kembali lagi seperti mana di awal kehadirannya! ~ Syahril Kadir

Thursday, February 4, 2010

Ku percaya ada CINTA

salam anak-anak mama..

Mama percaya ada CINTA...

Wednesday, February 3, 2010

takde mood

Salam anak2 mama..

ari ni dah ari ke 3 bulan februari..cepatnye la kan..dah abis dah januari..ish..ish..ish..

dah lebih seminggu rsnye mama tak upload blog kite nih..mama betul2 bz la..ramai nye client mama..dr sehari ke sehari ade je..termasukla sorang artis nih..hehehe..tp ikut etika kaunselor..mama takleh dedahkan sape..huhuhu..

sepanjang seminggu ni, banyak benda yg mama nak citer..salah satunye reunion mama ngan kawan2 sekolah mama..best..dpt jumpa semula kawan2 mama wlpun ade beberapa kawan yang tak dpt hadir cam aunty nani n aunty gee..tp mama hepi..takpe la nnti aunty nani n aunty gee join klu sekolah mama wat reunion lg k..ms reunion ni jg,abg n adik dapat kawan baru kan..antara yg mama ingat nama, syafiq, anak uncle amal, nabila anak uncle yuslan, iman anak aunty arifah, abg najmi n baby najwa anak uncle raihan..best kan mandi sungai..klu aunty nani ade mesti leh jumpa ngan abg ameen, iffah n izzah..citer pasal aunty nani..td ms balik keje, papa ade ajak mama gi holiday..papa tanye mama nak gi mana?mama katala..mesia dah tak tau nak gi mana..kite gi obersi la..pastu abah tanye..kat uk takde ke kekawan mama?leh kite tumpang umah die..terus mama teringat aunty nani..bestnye la kan..klu kite dpt gi sana..harap2 papa tu serius la..leh tempah fligt awal2 sementara aunty nani masih kat sana..

pastu papa ckp..klu tak uk..kite nak kemana?mama ckp..tgk la yg mana murah..mama teringat lak uncle dee kat jepun tu..tp kat jepun tu ade ape..? hhmm...mama pk2 balik ngan papa..papa decide UK..hehehe...yoyo oo..je papa nih..tp anak2 mama doa tau..mana tau rezeki kite men snow kt uk nun...harap2 papa seriusla papa ye..mama dah berangan dah nih..mama janji..mama tak shopping..janji..asal smpi cukup la..hehehe

Tu citer pasal angan2 papa n mama sepanjang perjalanan balik td la..tp..klu takde impian takkan ade usaha..klu nak capai impian,usaha la kan..'i wish i could'..huhuhu..

sebenarnye, dua tiga ari ni mama bad mood..tp mama kawal..mama taknak jd cam bulan2 lepas..ikut perasaan..hehehe..ape la mama ni kan..

lg satu mama nak citer..mama ade hadiahkan jam impian papa..saje..reward untuk papa sebab jaga mama n anak2 mama dengan baik..reward jugak sbb selalu penuhi keinginan mama (terutama bab shopping)..hehehe...ni la kali pertama mama belikan hadiah semahal tu (takdela mahal mane pun..tp bg mama yg kedekut ni rs mahal..)..hahaha..

ok la anak2 mama..dah rs kering idea t nak tulis..cuma satu lg nak share, mama dapat jemputan ceramah untuk Jabatan Perfileman Negara..ish..best nih..tp mama mampu ke tak nak buat..nak terima ke tak?ish..ish..ish..mama cuba la k..mana tau kot2 nanti rezeki mama nak jadi cam aunty Salida Suhaila tu tercapai..hehehe...

Untuk anak2 mama..belajar rerajin k..jd anak2 yg soleh..n also papa..luv u so much..

Monday, January 25, 2010

Dugaan n Ujian
















Salam anak2 mama..

Ari ni dah 25 hari kite masuk tahun baru..kejap je kan..tangan n otak mama pun rs masih di thn 2009..asyik tersilap je bila tulis tarikh..hehehe..tp rupenye dah 25 hari dah..n kurang sebukan lg anak2 mama akan sambut besday..hhmm..abg ah start buat permintaan dah untuk besday..adik belum lg..mgkin adik tgh pk nak present ape thn ni kan..hehehe..

Mama n papa pun dah start planning nak bg ape utk anak2 mama ni..bg mama, papepun mama tak kisah, janji anak2 mama hepi..tp mama rs thn ni nak spesel sikit la sbb anak2 mama behave sgt, rajin buat homework n yg ptg tak menyusahkan mama lgsg terutama bila mama start buat 'work'..hehehe..tu la mama n papa rs kene bg reward lebih sikit la thn ni..

Mama pk, mama nak hadiahkan mini laptop untuk abg n adik..nnti takde la kacau2 mama lg kan..papa pulak teringat nak belikan abg PS3 n Cd player Barbie..ok ke hhmm..nnti papa n mama pk kan kerelevanan present tu ngan abg n adik k..

sbnrnye..mama byk citer nak citer kan..termasuk hari pertama anak2 mama ke skul baru..takde masalah langsung, abg n adik terlalu excited..asyik senyum je n mintak mama snap beberapa pic..sbb abg kata nanti leh masukkan dalam laptop mama..(FB n Blog la tu...hehehe), so mama pun snap la..

Minggu pertama di skul, abg n adik kene buat banyak sgt homework..sian anak2 mama, sampai je umah, buat homework..sipa je homework terus tertido..penat ea..takpe la..blajar mmg camtu..nak pandai kene la penat2 dulu kan..tp sekarang dah ok sbb abg n adik dah biase..b setiap kali buar work..mama n papa akan janji untuk bg reward..wlpun rewardnye sekadar bukak tv untuk tgk katun..klu tak wat camtu, tak jalan..hehehe...

Ari ni lak, mama rs ngantuk n penat n letih..apa yang mama buat pun tak tahu..tp tu la pperasaan mama sekarang. Kadang2 mama rs letih melihar airmata client2 mama..menyebabkan mama selalu pk..Alhamdulliah, Allah bagi kita kehidupan yg cukup sempurna, sbb ade insan yg lebih malang dr kite..syukur sesangat...tp..dah namenye manusia..mama rs masih tak puas dgn ape yg ade sekarang..ish..ish..abg n adik pun sbnarnye tak puas hati juga ngan mama kan..sebb hmpir setiap hari akan tanya mama..'mama..bila abg n adik nak ade baby sndiri..taknak bb org lain..' . yg pasti, papa akan tersenyum lebar n kata 'camane ma?anak2 dah mintak'..ish...tekanan mama..tekanan...huhuhu....tggu la nnti mama slim sikit k...hahaha...

ok la..mama pun rs mama ni dah merapu yg bukan2..title lain n content blog lain..papepun layan je la..hehehe...

Untuk anak2 mama, mama doakan yang terbaik..rajin2 blajar tau..mama bukan tak tumpang senang anak2 mama..cukup tumpang dlm doa anak2 mama pun dah cukup syukur..
Untuk seme kawan2 mama yg tgh nak exam, ujian, dugaan..mama ucapkan tabahkan hati, kuatkan iman...InsyaAllah ade cahaya menanti kita di sana..Amn...

Tuesday, January 12, 2010

Suami Isteri

Salam anak2 mama..

lately ni mama agak malas untuk menulis..wlpun mama ade banyak cerita untuk dikongsikan..nanti la..bila ade mood mama akan tulis..

Ari ni, ade seorang sahabat mama yg selalu mengikuti perkembangan blog kite ni,die tanye pd mama, kenapa mama selalu utarakan topik berkaitan dengan CINTA..hhhmmm..kenapa ye...

Jawapan mama pd persoalan itu senang saja..kerana kite hidup, kite perlukan CINTA..kite mati juga kite perlukan CINTA...CINTA adalah terlalu agung, CINTA adalah terlalu suci dan CINTA adalah subjektif..hanya orang yang tahu apa itu CINTA akan dapat menilai n menghargai CINTA..CINTA adalah ANUGERAH...
Cuba bayangkan klu hidup kite ni takde cinta,takde sayang n takde kasih..atau 'takde perasaan'..tentu haru biru kan..tekanan..tekanan..hehehe..

ok tak jawapan mama...hehehe...klu tak caya tgk title blog ni sudahla..LOVE IS CINTA...

ok..ari ni mama nak share ape yg mama dapat dr entry salah seorang kawan FB mama..harap2 akan dapat memberi pengajaran kepada rakan2 blog mama yg lain..InsyaAllah..sbb kite hidup dengan CINTA kan sayang...hehehe

BUAT SI SUAMI N SI ISTERI

Bagi yang bujang sesuatu i'tibar
Bagi yang belum / bakal berkeluarga suatu pelajaran
Bagi yang berkeluarga perlu mengajar

Wahai SUAMI renungkanlah
Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia
Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah
Tidaklah setaqwa Aisyah
Tidaklah setabah Fatimah
Justeru,
Isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah..
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama
Isteri menjadi tanah, kamu langit penaungnya
Isteri ladang tanaman, kamu pemagarnya
Isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya
Isteri adalah murid, kamu mursyidnya
Isteri bagaikan anak kecil, kamu tempat bermanjanya
Saat isteri menjadi madu, kamu teguklah sepuasnya
Setika isteri menjadi racun, kamulah penawar bisanya
Seandai isteri tulang yang bengkok, berhatilah meluruskannya
Pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita, perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan redho ALLAH s.w.t kerana
Memiliki isteri yang tak sehebat mana
Justeru Kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Rasulullah s.a.w
Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah
Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi SOLEH.
Amin.

Wahai ISTERI pula renungkanlah
Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad s.a.w.
Tidaklah setaqwa Ibrahim
Tidak setabah Ayyub
Tidak segagah MusaApalagi setampan Yusuf
Justeru
Suamimu hanyalah lelaki akhir zamanyang punya cita-cita membangun keturunan yang soleh
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama
Suami menjadi pelindung, kamu penghuninya
Suami nakhoda kapal, kamu pengemudinya
Suami bagaikan pelakon yang nakal, kamu adalah penonton kenakalannya
Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya
Ketika suami menjadi bisa, kamulah penawar ubatnya
Seandainya suami bengis lagi lancang, sabarlah memperingatkannya
Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan redho ALLAH s.w.t. kerana
Memilik suami yang tak segagah mana..
Justeru Kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga
Bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara
Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi SOLEHAH
Amin.

Justeru itu wahai SUAMI dan ISTERI
Jangan menuntut terlalu tinggi
Seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya SUAMI dan ISTERI ingatlah:
Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah
Andai diri tidak semulia Rasulullah s.a.w.
Tidak perlu isteri secantik Balqis
Andai diri tidak sehebat Sulaiman
Mengapa mengharapkan suami setampanYusuf
Seandai kasih tak setulus Zulaikha
Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim
Andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah.

Monday, January 11, 2010

CINTA

Salam anak2 mama..

Untuk entry kali ni..mama terpanggil untuk share artikel yg mama dpt dr seorang blogger..mama harap artikel ini dpt memberi sedikit pengetahuan tentang CINTA..

Bagi mama,cinta adalah sesuatu yang agung dan unik..hanya Allah yang maha mengetahui kenapa perlu adanye CINTA..

ERTI CINTA

1. Kita mengetahui yang kita merindui seseorang apabila jantung kita berdegup pantas ketika teringatkan dia. Dan walaupun sekadar Hai daripada dia sudah cukup menenangkan hati yang bergelora…
(kita mungkin menaruh hati kepadanya, cuma kita tidak menyedarinya ataupun kita tidak mahu menerimanya sebagai kenyataan)



2. Jangan jadi terlalu baik, kami akan merinduimu. Jangan terlalu mengambil berat, kami mungkin menyukaimu. Jangan jadi terlalu ’sweet’, kami mungkin jatuh hati kepadamu. Amat sukar untuk kami menyayangimu jika kau tidak mahu membalasnya.
(seseorang yang membuat kita jatuh hati kepadanya sebenarnya menyayangi kita lebih daripada kita menyayangi dia)

3.Jika seseorang hadir dalam hidup kita dan menjadi sebahagian daripada kita, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih,terimalah kenyataan itu dan sekurang2nya dia pernah membahagiakan kita.
(Masa akan menentukan segalanya, jika dia ditakdirkan bersama kita, dia akan kembali)



4. Jangan melarikan diri dari ‘cinta’ apabila ia berada di hadapanmu, Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kau pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatanmu itu.
(hargai orang yang menyayangimu, bukan mudah untuk mencari orang yang menyayangi kita, yang paling berharga ialah hati yang ikhlas)

5. Penyesalan terbesar dalam hidup ialah risiko yang kita tidak ambil. Jika kita merasakan sesuatu itu akan membuatkan kita bahagia, maka teruskan. Ingatlah bahawa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin tiada lagi peluang kedua.
(Masa tidak menunggu kita. Jika kita rasakan kita telah bertemu dengan orang yang sesuai, maka hargailah dia, jangan biarkan dia berlalu begitu sahaja. Jangan bertangguh kerana takut. Cubalah dahulu atau kita akan menyesal kerana membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Tiada sesiapapun yang tahu apakah yang membuatkan kita benar2 bahagia)



6. Lawaknya bila kita meletakkan standard untuk orang yang bakal kita sayangi, tetapi jauh di sudut hati, kita tahu yang orang yang kita sayangi itu terkecuali daripada standard itu(don’t be too choosy!)
(kita amat kritikal terutamanya kepada orang yang kita sukai atau sayangi kerana kita mahukan yang terbaik untuk diri kita. Tetapi sebenarnya kesempurnaan dan hubungan terbaik dapat dicapai dengan berusaha bersama. Ia bukanlah terletak kepada satu individu sahaja)

7. Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah sehingga dapat menarik perhatian kita. Dari kalangan yang kita pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari kita walau dimana sahaja kita berada.

(Bahagian 1: orang yang bersama kita ketika ini mungkin bukanlah orang yang benar2 kita sayangi) (Bahagian 2: terdapat orang yang tahu dia tidak dapat bersamamu ketika ini tetapi masih menyayangi kau sepenuh hatinya, fikirkanlah)



8. Cinta itu membuatkan kita gembira walaupun ia sering melukakan. Cinta itu istimewa jika ia diberikan kepada orang yang bertuah.

(Jika kita bertemu seseorang yang benar2 menghargai kita, maka dia berhak mendapat kasih kita)

9. Menyayangi/mencintai itu umpama bermain piano. pertama, kita bermain ikut peraturannya. Kemudian, lupakan peraturannya dan main ikut hati.
(kepercayaan terhadap pasangan adalah amat penting. Untuk mempercayai seseorang yang kita sayang/cintai, kita mestilah membuat dia mempercayai kita dahulu. Yakin terhadap diri sendiri dan pasangan kita. Jangan buat mereka ragu-ragu terhadap kita dan jangan ragu-ragu terhadap mereka)



10. Apa kata seseorang memberitahu kita ini Saya tidak percaya dengan courtship (mendapatkan perhatian bagi memenangi seseorang). Ia cuma membuang masa sahaja. Jika saya mencintai seseorang, maka saya akan meluahkan isi hati saya kepadanya. Tetapi, ada pula pengecualian bagi kita, jika kita mencintai dia, dia akan ‘court’ (sentiasa cuba memenangi) kita selamanya..
(Cinta itu memerlukan masa untuk disedari kehadirannya. Terdapat cinta pandang pertama, tetapi ia masih memerlukan masa bagi pihak satu lagi menyedarinya. Merinduinya apabila dia tiada di sisi, mengharapkan berita daripadanya apabila berjauhan)

11. Adalah lebih baik untuk berani mencintai walaupun akhirnya kita kecewa daripada tidak mahu mencintai kerana takutkan risiko atau cabaran yang bakal mendatang.
(Jangan berputus asa apabila terdapat saingan dalam percintaan. Adalah lebih baik untuk kita mencubanya terlebih dahulu; kerana jika kita berjaya, kemenangannya itu teramat manis. Tetapi, jika kita tidak mahu/berani mencubanya, kita mungkin akan kehilangan orang yang kita sayang/cintai selamanya)

12. Ruang kosong di antara celah-celah jari kita dicipta untuk dipenuhi oleh jari-jari orang lain.
(Bukalah pintu hati kita, benarkan orang yang kita sayangi masuk, jangan ragui tujuan mereka kerana keikhlasan itu dapat dirasai dalam hati)



Dalam percintaan, terdapat beberapa perkara yang perlu disedari. Apabila kita bercinta. Ia bukan passport untuk kita difahami; tetapi untuk kita memahami. Ia bukan passport untuk kita mengambil itu dan ini; tetapi untuk kita diambil. Ia adalah untuk kita mendengar; bukan supaya kita didengar. Ia adalah untuk kita berkorban dan bertolak ansur; bukan untuk kita meminta itu dan ini. Ia bukan untuk kita berkira2 atau mengukur; tetapi untuk kita mencintai

anak-anak

anak-anak